Yılbaşı yemeğinde fazla kaçırmayın!

Yılbaşı sofrası için daha az çeşit yapmakla sağlıklı bir yılbaşı gecesine ilk adımınızı atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yaklaşan yılbaşı gecesinde sağlıksız ve yüksek kalorili beslenmek ile 2-4 kilo alabilmeniz mümkün. Yılbaşı menünüzü iyi oluşturmanız ve seçimlerinizi daha sağlıklı yapmanız ile bugünü kilo almadan atlatmayı başarabilirsiniz.

Yılbaşı yemeğinde fazla kaçırmayın

SOFRANIZDA NELER OLMALI?

Yılbaşı sofrası için daha az çeşit yapmakla sağlıklı bir yılbaşı gecesine ilk adımınızı atabilirsiniz. Çeşit sayısı arttıkça enerji alımınız artacaktır.

Çorba; en iyi seçimler pazı, pancar, domates çorbası gibi sebze çorbalarıdır. Kremalı, unlu, balıklı veya ezme çorbalar fazla kalori içerir. Sonraki adım ise meze ve ana yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirmek olmalıdır.

Mezeler; kızartma türü yerine yoğurtlu ve sebzeli hazırlamayı deneyin. Yeşil sebzeler, fırın, haşlanmış, köz veya yoğurtlu olan meze içerikleri uygundur. Patates kızartması, patates cipsi, mayonez soslu mezeler, diğer kızartmalar yüksek kalori ve yağ içerir. Meze tercihiniz en fazla 2-3 çeşit olsun.

Haberin Devamı

Salata; en iyi seçim mevsim sebzelerinden yapılan salatalardır. Salatalara ekleyeceğiniz sosların mayonez, krema gibi aşırı yağlı yiyeceklerden oluşmamasına özen gösterin.

Ana yemek; fırında hazırlanmış kırmızı et, hindi veya balıktan uygundur. Kremalı soslu yiyecekler, kaşar peynir vb. yağlı peynirler ile içeriği zenginleştirilmiş yemeklerden uzak durun. Yardımcı yemek; yemeğin yanında yer vereceğiniz pirinç pilavı veya soslu makarna yerine, kinoa veya karabuğdayı tercih edebilirsiniz. Tatlı; Sütlü veya meyveli tatlıların menünüzde yer alması, gece boyunca aşırı kalori alımınızı engelleyecektir. Geç saatte tatlı tüketmemeniz ise en iyi seçenek olacaktır. Ayrıca; mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası da olabilir.

ALKOL TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

Yılbaşı yemeğinde alkol alacak olanlar, alkol oranı ve kalorisi düşük olan alkol grubunu tercih edin. Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterin. Alkol, kan şekerinizin düşmesine ve daha çok yemek yemenize sebep olabilir. Bir kadehi 1-2 saat dilimi içinde tüketmeye çalışın ki alkol kana hızlıca karışmasın. Ayrıca aşırı alkol alımını azaltmak için sade maden suyu ile takviye yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

YENİ YILIN İLK GÜNÜ NE YAPILMALI?

  • Güne mutlaka 2 bardak su ile başlayın.
  • Gün boyunca 10 ile 14 bardak arası su için.
  • Kahvaltı öğününü mutlaka tüketin.
  • En güzel alternatif; yulaf ezmesi, yoğurt veya süt ile çiğ badem üçlüsü olacaktır.
  • Öğle ve akşam öğünlerinizin hafif olmasına dikkat edin.
  • Gün içerisinde bol yeşillik ve çiğ sebze tüketin.
  • Yılbaşı gecesi alkol alanlar, alkolün yaratacağı kan şekeri düşüklüğünü önlemek için ara öğün yapın.
  • Ara öğünde; avokado, kivi ve ananas gibi meyveler içerdiği enzimler sayesinde alkolün yarattığı ödem ve şişkinliği azaltacaktır.

YILBAŞI AKŞAMI TERCİH EDİLEBİLECEK İÇKİLERİN KALORİ DEĞERLERİ

500 cc Bira (1 şişe) = 211 kcal
180 cc Şarap (1 kadeh)= 150 kcal
60 cc Rakı (1 duble) = 201 kcal
30 cc Votka (1 kadeh) = 79 kcal
30 cc Viski (1 kadeh) = 85 kcal
30 cc Cin (1 kadeh) = 69 kcal

Yazarın Tüm Yazıları