GeriDeniz Berksoy Gıda Sahtekarlıkları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gıda Sahtekarlıkları

Gıda Sahtekarlıkları

Çaya domuz kanı karıştırıldıktan sonra gündeme gelenler…

Son günlerde gündeme gelen kaçak çaya domuz kanı karıştırılması ile gıda maddelerine katılan yabancı maddelerin ve katkı maddelerinin sağlığımıza olan zararları tekrar ön plana çıktı. Özellikle gıdalara eklenen katkı maddeleri, kimyasal gübre, tarım ve veteriner ilaçların kullanılmasının azımsanmayacak kadar yüksek boyutlara ulaşması, çevre ve insanlar üzerindeki olumsuzlukları gün geçtikçe artırıyor ve birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Gıdalara Eklenen Yabancı Madde Örnekleri

- Ağırlığını artırmak için çaylara ot, saman karıştırılması ve değişik yan maddelerle renk verilmesi

- Üretim tarihi geçmiş, küflenmiş peynirin yeniden eritilip kalıplara dökülerek kaşar ve krem peynire dönüştürülmesi

- Boyanmış iç yağdan kıyma yapılması

- Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat, kemik parçaları, etsel atıklar ve soyanın karıştırılması

- Zeytinlerin kimyasal boya ile siyahlaştırılması

- Sütün yağının alınarak yağ yerine margarin karıştırılması

- Sahte pekmez ve sahte çikolatalar üretilmesi

- Toz ve pul biberlere kiremit tozu karıştırılması

- Baharatların içerisine ot ve saman karıştırılması

- Tatlandırıcı karışımlı sahte bal yapılması

- Metil alkol içeren sahte içkiler üretilmesi

- Deri, barsak, paça ve sakatatların ‘tavuk döner’ hazırlanmasında kullanılması

Katkı maddelerinin, hormonların ve kimyasalların insan sağlığı üzerinde neden olduğu olumsuz etkiler, kalp hastalıklarından kansere, cilt hastalıklarından sindirim bozukluklarına kadar birçok hastalığın yanı sıra; uykusuzluk, kaşıntı, sinirlilik ve alerji gibi rahatsızlıkları da etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar kanser hastalıklarının %60 oranında artacağına işaret ediyor. Bu artıştan, %35 oranında gıdalara katılan veya bulaşan yabancı maddelerin sorumlu olacağı belirtiliyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

- Özellikle ülkemizde yaygın olan merdiven altı gıda üretimi kontrol altına alınmalıdır.

- Gebe ve bebek emziren anneler ve çocuklar, katkı maddelerinin zararları konusunda bilgilendirilmeli ve risk grupları içeren gıdaları tüketmemelidir.

- Hazır gıda tüketimi en aza indirilmeli, mümkünse hiç tüketilmemelidir.

- Gıda satın alırken gıdanın raf ömrüne ve içeriğine mutlaka dikkat edilmelidir.

- Adresi ve üretim kalitesi belirli olmayan gıdalar, sadece fiyat avantajından dolayı tüketilmemelidir.

- Açıkta satılan gıdalar tercih edilmemeli, güvenilir satış noktalarından gıda temini yapılmalıdır.

Dyt. Deniz Berksoy

False