Dondurma satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Aldığınız dondurmanın hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olun

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü 1-10 yaş için 800 mg, 11-24 yaş için 1200 mg, sonrasında 800 mg/gün kalsiyum alınmasını önermektedir. Ergenlik döneminde kalsiyuma daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Dondurmanın 100 gramında, sütten daha fazla kalsiyum vardır. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik döneminde daha kolay dondurma tüketebilirler. Çocuklar için üretilen dondurmaların kalori içeriği daha düşüktür. 

Peki, dondurma satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak hazırlanmış olmasıdır.

Açıkta satılan dondurmaların risklerinden haberdar olun

Güvenmediğiniz veya bilmediğiniz yerlerde ambalajsız ve hava ile temas halinde olan dondurmanın tüketilmesinde sakıncalar olabilir. Özellikle sokakta satılan dondurmada; çevreden oluşan toz ve diğer maddelerin dondurmaya bulaşabilecek olması; dondurmanın satışını yapan kişinin eldiven ve ağız-burun maskesi kullanmaması sebebiyle dondurmaya mikroorganizmaların bulaşacak olması; satıcının aynı anda para alışverişi yapması veya elinin dondurmaya temas etmesi gibi unsurlara dikkat edilmemesi açıkta satılan dondurmaları riskli hale getirebilir. Özellikle dondurmanın üretim ve hijyen kurallarının önemi büyüktür ve bu kurallara uyulmadığında gıda zehirlenmeleri kaçınılmaz olmaktadır.

Haberin Devamı

Aldığınız dondurmanın hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olun

Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalar satın alırken paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim izninin olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. 

Bilmediğiniz ve güvenilir olmayan yerlerden dondurma almayın

Sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurma tüketilebilir, dondurmayı bilmediğiniz ve güvenilir olmayan yerlerden satın almamanız önemlidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurmaların tüketimi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

Kilo kontrolü için ambalajındaki besin değerlerini kontrol edin

Sağlıklı beslenmek için süt ve süt ürünleri tüketilmesinin önemi pek çok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Eğer yeterli ve dengeli beslenerek zayıflıyor, kilonuzu koruyor ve düzenli egzersiz yapıyor iseniz dondurma tüketmenizde hiçbir sakınca yoktur. Dondurmayı haftanın 2 günü günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz. dondurmanızı seçerken ambalajındaki besin değerlerini kontrol edin.

Yazarın Tüm Yazıları