Beslenme çantaları hazır mı?

Okullar açıldı ve anneler için çocuğum nasıl beslenecek derdi de başladı. Beslenme çantasının önemini anlatmadan önce, çocuklar için kahvaltının önemine değinmek istiyorum. Çocuklarınıza mutlaka kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırmalısınız. Araştırmalara göre, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha fazla olduğu bulunmuştur. Ayrıca kahvaltı yapan çocuklar beslenme yetersizliğinden oluşan hastalıklara daha az yakalanmakta ve obezite riskleri azalmaktadır.

Haberin Devamı

KAHVALTI ÖRNEKLERİ

Beyaz peynirli tost + 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
Peynirli omlet + Tam tahıllı ekmek + 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu
Tam tahıllı ekmek + Beyaz peynir + 1 bardak Muzlu süt
Az yağlı kek + 1 bardak süt + Meyve
1 yumurta + Beyaz peynir + 5-6 adet zeytin + Tam tahıllı ekmek, domates ve yeşillik
Unsuz Krep + 1 bardak süt + 2-3 adet ceviz

Beslenme çantaları hazır mı

BESLENME ÇANTASI İÇERİĞİ NASIL OLMALI?

Çocuklarınızın gelişimi için beslenme çantasının dört ana besin grubunda bulunan besinlerden seçilerek hazırlanması önemlidir. Bunun için dört ana besin grubundaki besinler her öğünde olmalıdır. Bu dört temel besin grubu; süt ve ürünleri grubu, et, tavuk ,balık - yumurta- kurubaklagil grubu, sebzrneğin; evde hazırlanan bir sandviç olabilir. Sandviçin içine haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte veye ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubudur.

Beslenme çantasında sulu yemeklerin taşınması zor olabilir. Bu nedenle kuru gıdalar yanında içecek en uygun seçim olacaktır. Öa tavuk gibi yiyeceklerden seçilen herhangi bir besin eklenebilir. Yanında mevsimine uygun taze sebze ve meyveler eklenebilir. (Domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma, muz, üzüm, kayısı vb.).

Ayrıca beslenme çantasına çocuğunuzun ara öğünde tüketmesi için badem, fındık, ceviz gibi omega-3 zengini kuruyemişler eklenebilir. İçecek olarak ise ayran, kefir, süt veya taze sıkılmış meyve suyu eklenmesi uygun olacaktır. Beslenme çantasına konulması gereken en önemli içecekte sudur. Bir suluk ilave ederek çocuğunuzun su içmesini sağlayabilirsiniz.

BESLENME ÇANTASI ÖRNEKLERİ NELER OLABİLİR?

Peynirli, yumurtalı veya tavuklu sandviç + çiğ sebzeler + Meyve veya taze sıkılmış meyve suyu
Süt + Az yağlı kek + Ceviz + Meyve
Peynirli tost veya az yağlı peynirli börek + çiğ sebzeler + Ayran + Meyve
Peynirli gözleme + Meyve veya taze sıkılmış meyve suyu
Izgara köfte ve yeşillikler içeren sandviç + Ayran + Meyve
Sebzeli makarna + Ayran + Meyve

Beslenme çantaları hazır mı

ÇOCUĞUNUZ İŞTAHSIZSA NE YAPABİLİRSİNİZ?

  • Eğer iştahsız bir çocuğunuz var ise sevdiği besinlerden oluşan bir beslenme çantası oluşturarak öğününü atlamamasını sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca çocuğunuzun sevmediği besinlerin görünümünü, sunumunu ve şekillerini değiştirerek beslenme çantasına ekleyebilirsiniz.
  • Kullanılan çatal, kaşık ve tabakların renkli seçilmesi de yemek isteğini artırabilir.
  • Diğer önemli bir husus ise beslenmesi konusunda diğer çocuklarla kıyaslama yapmamaktır, ve tüketmesi gereken besin konusunda ısrar etmemek ve ceza vermemektir.
  • İştahsızlık geçici bir süreçtir. Ne kadar besin tüketecekleri kendi kararlarına bırakılmalı ve zorlama yapılmamalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları