3 günlük kış detoks programı

Bu program sayesinde vücudunuzdaki toksinlerden arınmanın tam zamanı!

Haberin Devamı

Modern bilimde serbest radikaller olarak adlandırılan toksik maddeler; aşırı şeker, yağ, protein ve tuz tüketimi, gıda maddelerindeki koruyucular ve renklendiriciler, hayvansal gıdalardaki ilaçlar, antibiyotikler, kullandığımız ilaçlar, tarım ürünlerindeki ilaçlama, su kirliliği, hava kirliliği, sigara dumanı gibi etkenlerle vücutta birikir. Detoks ise bu yollarla vücudunuza giren veya vücudunuzda üretilen, atık madde olarak atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmanıza yardımcıdır. Detoksta amaç, vücuttaki toksinlerden arınmak, sağlığın korunması, yaşlılığı geciktirmek, vücut sıvılarının asitleşmesini önlemek, asit-baz dengesini korumaktır.

DETOKS ÖNCESİ BESLENME

3 günlük kış detoks programı

Haberin Devamı
  • En etkili sonuçları almak için detoks öncesi kırmızı et ve süt ürünleri, şeker, alkol, kafein, işlenmiş gıdalar, beyaz ekmek, pirinç ve nikotini azaltmak önemlidir. Buharda pişirilmiş veya çiğ sebze, taze meyve, sebze çorbası, yeşil yapraklı sebzeler içeren salata, baklagiller ile geçiş sağlanabilir.
  • Kahve, siyah çay, kolalı, gazlı içecekler ve alkolden uzak durun. Tercihe göre bitki çayı içilebilir.
  • Güne 2 büyük bardak su ile başlayın. Her gün ortalama 3 litre su için (Yarısı öğlene kadar, kalan yarısı öğleden sonra olabilir).
  • Et, tavuk, yumurta, süt ve süt ürünlerini sınırlandırın. Balık tercih edebilirsiniz.
  • Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler tüketmeyin. (Pilav, makarna, poğaça, börek, beyaz ekmek vb.)
  • Bol çiğ sebze ve meyve tüketin.
  • 20.00’den sonra besin tüketmeyin.

DETOKS ESNASINDA BESLENME

3 günlük kış detoks programı

  • Detoks esnasında çiğ sebze suyu ve taze meyve tüketimi gerçekleştirilir. Ispanak, pazı, tere, roka, maydanoz, semizotu, fesleğen vb. mevsim sebzelerinden sevdiklerinizi karıştırarak kalın demetler halinde meyve suyu sıkacağından geçirip içine biraz da limon katarak sebze suyunuzu oluşturabilirsiniz.
  • İşlenmiş yiyeceklerden ve hazır gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Bol bol alkali su tüketmeli, suyunuza limon ekleyerek alkali hale getirebilirsiniz.
  • Açlık hissettiğinizde gün boyu bolca mevsime uygun yeşillikler, salatalık, domates ve biber tüketebilirsiniz.
  • Ara öğününüze ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişler ekleyebilirsiniz. Detoks programının etkili olabilmesi için en az 3 günlük bir dinlenme ve gevşeme süresi gerekir. Ortalama yedi güne kadar çıkartılabilir.

DETOKS SONRASI BESLENME

3 günlük kış detoks programı

Çiğneme yapılmayan detoks sürecinden normal beslenme düzenine dönmeye çalışırken, en doğrusu kolay sindirilebilir besinlerden başlayıp yavaş yavaş diğer besinlere geçiş yapılmasıdır.

DETOKS İÇERİKLİ 3 GÜNLÜK ÖRNEK MENÜ

Sabah kahvaltısı: Mevsim meyveleri salatası

Ara öğün: 10-15 adet çiğ badem veya fındık ile 1-2 fincan yeşil çay

Öğle: Mevsim salatası (Soya filizi, kıvırcık marul, kuşkonmaz, lahana, roka vb. ile yapılmış salata. Sos için; ½ yemek kaşığı zeytinyağı, ½ limon suyu, sarımsak ve pul biber kullanılabilir.)

Ara öğün: 1 adet yeşil elma ile 1-2 fincan yeşil çay

Akşam: Sebze çorbası (1-2 adet kırmızıbiber, 1 adet havuç, 1-2 parça brokoli, 3-5 adet yeşil soğanı az suda haşlayın. İçine baharatlar koyabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içilebilir.)

3 günlük kış detoks programı

Bu menüde gün içerisinde:

Haberin Devamı

1 tam limonun suyu, 1 avuç maydanoz, 1 avuç dereotunu blenderdan geçirip tüketebilirsiniz. 1-2 kez tekrarlanabilir.

3. günden sonra:

Kurubaklagil yemeklerini (nohut, fasulye, mercimek vb.) beslenme programınıza ilave edebilirsiniz. Tam buğday unu, çavdar ve yulaf unu içeren besinleri de tüketebilirsiniz. Beyaz un ve kepekli undan yapılmış ekmek ve diğer besinleri tüketmeyin.

5. günden sonra:

Hayvansal kaynaklı besinleri tüketmeye başlayabilirsiniz. Balık ile başlangıç yaparak diğer et ürünleri ile süt ve ürünlerine geçebilirsiniz. Daha sonra bütün besinlere tam olarak geçebilir ve yaşam tarzınızı düzenleyebilirsiniz. 

[fotogaleri=898]

Yazarın Tüm Yazıları