Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan
Çisem Doğanlaroğlu Özkan

Veli toplantısında suçlu aramayın!

Çocuğunuzun gelişimi ve uyumu, ders notlarından daha önemlidir.

Haberin Devamı

“Veli toplantısının temel amacı çocuğu daha yakından tanımak olmalıdır” diyen Psikolog Çisem Doğanlaroğlu, veli toplantısında dikkat edilmesi gerekenler ve öğretmen ile iletişimin nasıl olması gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuğunuzun yaşamında ilk sosyalleşme alanlarından birisi okuldur. Okul sayesinde çocuğunuz kendisini birey olarak ifade edebilme şansını yakalar. Yaşıtlarıyla ve öğretmenleriyle kurmuş olduğu iletişimin şekli, çocuğunuzu yakından tanımak için önemli bilgiler içerir. Aynı şekilde evde anne-babasıyla olan ilişkisi öğretmen için çocuğunuzu tanımada yordayıcı bir değişken olabilir.

Veli toplantıları diğer velilerle tanışabilmeniz için bir fırsattır

Çocuğunuzun sosyal etkileşimde bulunduğu arkadaşlarının ebeveynleriyle tanışmak, çocuğunuzun sosyal çevresini tanımlamada size yardımcı olacaktır. Çocukları hakkında benzer problemleri yaşayan diğer velilerle birlikte çözüm önerilerini tartışmanız sizi duygusal olarak rahatlatacaktır. Veli toplantıları velilerin yaşadıkları sıkıntılarda yalnız olmadıklarını hatırlamaları için uygun bir ortam sağlar.

Veli toplantılarında ‘suçlu’ aramaktan vazgeçmelisiniz

Çocuğunun öğretmeni tarafından şikayet edileceğine inanan veli, hazırlıklı bir şekilde çocuğunu suçlamaya başlayabilir. ‘Tembel, söz dinlemez, ilgisiz, haylaz vb.’ şekillerde çocuğunu tanımlayarak sorumluluk üstlenmekten kaçınabilir. Bir diğer örnek; çocuğunun davranış problemlerinde ya da okul başarısızlığında öğretmeni suçlayan velidir. Burada veli savunucu bir tutumdadır ve çocuğu hakkında sorumluluk üstlenmekten kaçarak, suçu öğretmene yöneltir. Veli toplantılarında suçlu aramaktan vazgeçilmelidir. Amaç suçluyu bulmak değil, öğretmen-veli iş birliğinde çözüm üretmek olmalıdır.

Hepimiz hızla gelişen ve değişen bir dünyaya tanıklık ediyoruz. Çocuğunuzun değişen bu dünyaya uyum sağlarken, yaşadığı gelişim problemlerini öğretmeniyle birlikte değerlendirmeniz oldukça önemlidir.

Çocuğunuzun yaratıcı zekasına değer vermelisiniz

Öğretmeni tarafından çocuğunuzun müzik, resim, dans, spor gibi alanlarda diğer alanlara kıyasla daha başarılı olduğu ifade ediliyorsa onun bu yeteneklerini küçümsemeyin. Konuyla ilgili branş öğretmenleriyle iş birliğine girmekten kaçınmayın.
Veli toplantısında çocuğunuzun öğretmeniyle açık iletişim kurmalısınız. İfadeleriniz ne kadar net ve anlaşılır olursa kısıtlı sürede çocuğunuz hakkında nitelikli bilgi edinme şansınız da o kadar fazla olur. Çocuğunuz hakkında öğretmenine iletmek istediklerinizi toplantı öncesinde not etmeniz, size ayrılan süreyi verimli kullanmanızı sağlayacaktır.

Veli toplantısında özel görüşme talebinde bulunabilirsiniz

Kuşkusuz her okulda veli toplantısıyla ilgili farklı uygulamalar var. Çocuğunuz hakkında öğretmeni tarafından yapılan geri bildirimleri diğer velilerin dinlemesi sizi rahatsız ediyorsa toplantı öncesi bu durumu çocuğunuzun öğretmeniyle paylaşabilirsiniz. Konuyla ilgili talebinizi paylaşan veliler varsa toplantı şeklinizin değiştirilmesini okul yönetiminden isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzun özel eğitime ya da psikolojik desteğe ihtiyacı olabilir

Veli toplantısında öğretmeni tarafından çocuğunuzun özel bir desteğe ihtiyacı olduğu dile getirilebilir. Bu durum karşısında anne-babalarda en sık gözlemlediğimiz tepki inkar tepkisidir. Oysa inkar, sorunu çözmekten uzak örtülü bir savunma şeklidir. Şayet çocuğunuz için öğretmeni tarafından özel eğitim, psikolog, psikiyatrist vb. destekler önerilmişse en kısa zamanda ilgili uzmana başvuru yapmanız gerekmektedir. Erken müdahale, eğitimde her zaman önemli bir yer tutar. Bir karar mekanizması olarak ebeveyn, daima çocuğunun ruhsal ve fiziksel iyilik halini gözetmekle yükümlüdür.

Toplantı sonrasında çocuğunuzla özel bir görüşme ayarlamalısınız

Çocuğunuzun katılım gösteremediği bir toplantı hakkında bilgilendirilmesi onun en doğal hakkıdır. Çocuğunuzu toplantı hakkında bilgilendirirken abartılı ifadelerden mutlaka kaçınmalısınız. Başarıları için abartılı ödüllerden ya da başarısızlıklarından dolayı suçlamalardan uzak durmalısınız. Çocuğunuza çabalarından dolayı memnun olduğunuzu ifade etmek ve eksiklerin üstesinden gelirken ona destek olacağınızı belirtmek her zaman faydalı olacaktır. Toplantı sonrasında çocuğunuzun öğretmeniyle ilgili fikirlerini de ifade etmesini sağlamalısınız. Çocuğunuza diğer çocukların başarıları ve başarısızlıkları hakkında bilgi vermemeye özen göstermeli, onu diğer çocuklarla kıyaslamamalısınız. Öğretmeniyle yaşadığınız olası bir iletişim problemini de çocuğunuza aktarmamanız, çözüm odaklı yaklaşımınızda benimsemeniz gereken bir diğer husustur. Bir sonraki veli toplantısına kadar çocuğunuzla birlikte özel takip çizelgeleri hazırlayabilir, başarı grafiğini birlikte yorumlayabilirsiniz.