Canan Aksoy
Canan Aksoy
Canan Aksoy

Akşam yemeğinden sonra hareket edin!

Metabolizmanızı hızlandırmanız için 6 önemli ipucu…

Haberin Devamı

Hem yaşam tarzı hem de yaşa bağlı olarak metabolizma giderek yavaşlıyor. Diyetisyen Canan Aksoy, metabolizmayı hızlandırmanın elimizde olduğunu belirtti ve bunun için yapılması gerekenleri anlattı.

Şehir ve çalışma hayatına bağlı olarak hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme metabolizmamızı yavaşlatarak kilo almamıza neden oluyor. Aldığımız besinlerin kilo yerine enerjiye dönüşmesi için daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmamız gerekiyor. Peki, daha hızlı bir metabolizmaya sahip olmak için neler yapılmalı?

1- AZAR AZAR AMA SIK SIK YEMEK YEMELİSİNİZ

3-4 saatte bir beslenmek metabolik faaliyetlerin düzenli çalışmasını, kan şekerinin düzene girmesini ve enzim - hormon sisteminin düzgün bir şekilde işlemesini sağlar. Azar azar ve sık sık yemek metabolizmamızı çalıştırmak için en önemli bileşendir.

2- KARBONHİDRAT, PROTEİN, YAĞ DENGESİNE DİKKAT!

Ara ve ana öğünlerde tek tip bir besin grubu yerine tüm besin gruplarını almak (karbonhidrat, protein ve yağlar ), bunları yakan enzimlerin düzgün çalışmasını ve metabolizmamızın aktif olmasını sağlar.

3- ÖĞÜNLERDEN SONRA HAREKET EDİN

Kahvaltı yaptınız veya akşam yemeğinizi yediniz, hemen televizyon veya bilgisayar karşısına oturmayın. Ne yaparsanız yapın öğünlerden sonra hareketli olmaya gayret edin. Öğünlerden sonra hareketsiz kalmak, kan şekerini düzenleyen hormon olan insülinin daha fazla salgılanmasına neden olup metabolizmamız üzerinde negatif etki yaratacaktır. Bu nedenle yemeklerden sonra 10-15 dakika hareket etmeye özen gösterin.

4- HAFTADA EN AZ 2 SAAT KASLARINIZI ÇALIŞTIRMALISINIZ

Kas kitlemizi korumak, giderek aktivitesi düşen hayatımızda hareketli olmayı sağlamak için düzenli egzersiz yapın, yüzün, yürüyün, koşun, dans edin. Haftada en az 120 dakika kaslarınızı çalıştıracak bir egzersiz yapın, hayatınız hangisini yapmanıza el veriyorsa.

5- SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Vücudumuzun yarıdan fazlası sudur ve her tür metabolik faaliyet neredeyse suyun içinde gerçekleşir diyebiliriz. Özellikle de sıcak geçen yaz günlerinde, metabolik faaliyetlerin düzgün gerçekleşmesi için hepimizin suya ihtiyacı vardır. Günde en az 6-7 kere idrara çıkmanızı sağlayacak kadar suyu mutlaka tüketin.

6- ANA VE ARA ÖĞÜNLERİNİZDE KALSİYUMA YER VERİN

D vitaminini en güzel aldığımız yaz mevsiminde, vücudumuzda en çok bulunan mineral olan kalsiyumu düzenli olarak tüketin. Süt, yoğurt, ayran, cacık, kefir ana ve ara öğünlerinizde mutlaka bulunsun. Yetişkin bir bireyin günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurda ihtiyacı vardır.