Çağdaş Kışlaoğlu
Çağdaş Kışlaoğlu
Çağdaş KışlaoğluYazarın Tüm Yazıları

Bebekler ne zaman diş çıkarır?

Birçok anne ve bebeğin zorlu günleri bebeklerin diş çıkarmasıyla başlar. Bu dönemi bazı bebekler rahat, bazı bebeklerde çok sancılı bir dönem olarak geçirebilir. Sağlıklı bebekler 6-7 aylıkken diş çıkarmaya başlar ve bu zorlu süreç aylarca devam edebilir.

Haberin Devamı

Bebeklerde diş çıkarma genel olarak genetik düzene uyarak çıkar. Yani anne ve babanın dişleri erken çıkmışsa bebeklerin de dişleri o sürede çıkabilir. Bebeklerde diş çıkarmadan önce bazı belirtiler baş gösterir. Yaşanan belirtiler değişebilir fakat genel olarak bütün bebeklerde aynı belirtilerle dişler çıkmaya başlar. 

Ağız ve diş sağlığı için çocukların 6 aylıkken diş hekimi ile tanıştırılması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, daha sonra ki dönemler için, doktorun tavsiye ettiği düzenli periyotlarla diş kontrollerinin aksatılmaması gerektiği tavsiye ediyor.

BEBEKLERDE İLK DİŞLER NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

Sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Diş çıkartma 3-4 aylıkken de çıkabildiği gibi, 12-16 ayı da bulabilir. Bu kalıtım ile anne ve babadan geçebilen bir özelliktir. Dişlerin tamamlanması 27-29 aya kadar sürebilmektedir. Ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan birisi de bebeklerde diş çıkarma sırası olup olmadığıdır. Bebekler belli bir sıraya göre diş çıkartmazlar.

Haberin Devamı

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

  •  Her bebeğin gelişimi aynı olmadığı gibi diş çıkarma dönemleri de birbirinin aynı olmaz.
  •  Bazı bebekler için bu süreç oldukça ağrısız ve rahat geçerken; bazıları için de son derece huzursuz ve ağrılı olabilir. Bu bebeklerde kilo kaybına rastlanması da muhtemeldir.
  •  Bebeğin diş çıkarmaya başlaması ile birlikte çok fazla olmasa da ateş görülebilir.
  •  Huysuzluğun artması, gece uyanma ve ağlama seansları, salya ve tükürükte artış diş çıkarma dönemlerinde en çok rastlanan durumlardır.
  •  Kendilerini oldukça huzursuz hissettikleri bu dönemde bebekler, sürekli olarak rahatlatılmaya ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyarlar.

Bebekler ne zaman diş çıkarır

DİŞ ÇIKARMA SÜRECİNDE BEBEĞİNİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?

  •  Uygun bir diş kaşıyıcı (ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin) ya da havuç gibi çiğ sebzeler bebeğinizi rahatlatabilir.
  •  Bebeğinize kemirmesi için bir şey verirseniz, akciğerlerine kaçırmaması için oturur pozisyonda olmasına dikkat edin ve mutlaka yanında bulunun.
  •  Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapabilirsiniz.
  •  Bu sıkıntılı döneminde bebeğinizi rahatlatmak için onu daha sık kucağınıza alıp daha fazla okşayın. Sıkıntısını anladığınızı ve yanında olduğunuzu hissetmesini sağlayın.
  •  Şayet bebeğinizin ateşi ve ağrısı yoğunsa; hemen doktorunuza danışın. Gerek görürse, ilaç konusunda gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

BEBEKLERDE AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR? 

Bebeğiniz ilk dişini çıkardığı günden itibaren diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bu temizlik aşamaları sabah kahvaltısından sonra ve gece yatmadan önce yapılırsa çok daha faydalı olacaktır. İlk başlarda tülbent tarzı bir bez parçası ıslatılarak dişler temizlenebilir. Bir süre sonra bebeğiniz büyüdüğünde bebekler için üretilen diş macunlarına geçmeniz gerekecektir. Bebeğiniz hemen hemen 2 yaşına geldiği sırada, diş fırçalama aktivitesini kendi başına halledebilir. Bu dönemlerde diş fırçalama yaparak onu özendirebilirsiniz. Özellikle, beraber dış fırçalamak önemlidir. Küçük yaşlardan itibaren bebeklerinize diş fırçalama alışkanlığı kazandırmanız, hayat boyu sağlıklı dişlere ve gülüşlere sahip olmasını sağlayacaktır.  

Yazarın Tüm Yazıları