Büşra Totan
Büşra Totan
Büşra Totan

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde!

Artık sabahları alarmınızı ertelemeyeceksiniz!

Haberin Devamı

Kaliteli bir uyku, sabah yorgunluğuna son vermek ve gün boyu konsantrasyonunuzu artırmak için kaliteli beslenmenin şart olduğunu söyleyen Diyetisyen Büşra Totan, sabah alarmı ertelemeden uyanmanıza ve kendinizi yeterince dinlenmiş hissetmenize yardımcı olacak 6 besini açıkladı.

Sabah uyandığınız halde yataktan çıkmakta zorlanıyorsanız, o zaman ihtiyacınız olan enerjinizi yükseltecek, size dinçlik verecek bir beslenme düzeni. Siz bunun için güne kahve içerek mi başlıyorsunuz? Peki, bu ne kadar doğru? Evet, kafein metabolizmayı uyarır ve daha kolay uyanmanızı sağlar. Ancak her gün sabah kahve içmek; kafein duyarlılığınızı artırır ve git gide uyanmak için içtiğiniz bu içecek baş ağrısı nedeniniz olabilir. Bunun yerine;

1. Uyanır uyanmaz 1-2 bardak ılık su içerisine; 1 dilim limon, 2 adet karanfil ve 1 çay kaşığı zencefil ekleyin. Güne hızlı bir metabolizma ile giriş yapın.

Haberin Devamı

2. Kahve ile güne “merhaba” demek yerine mutlaka yumurta, süt, yoğurt gibi bir protein kaynağı ile kahvaltı yapın. 30-45 dk sonrasında çay ve kahvenizi içebilirsiniz.

3. Yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi bırakın. Fazladan bir meyve bile yiyip yatmak, midenizde rahatsızlık hissi yaratarak uyku kalitenizi düşürebilir.

4. Yatmadan önce kafein içeren içecekler tüketmeyin.

5. Kısa süreli enerji veren gıdaların cazibesine kapılmayın. Asıl ihtiyacınız olan gün boyu enerjinizi yüksek tutacak, dinçlik veren besinleri beslenmenize katarak sabah yorgunluğuna son vermek. Kurabiyeler, hamur işleri, çikolata ve şekerler, gazlı içecekler ve meyve suları, kısacası şeker yoğunluğu fazla gıdalar… Bunlar enerjinizi kısa süreliğine yükseltse de, insülin seviyenizi de yükselteceği için hızla kan şekeriniz tekrar düşeceğinden enerjiniz çabucak biter. Sabah yorgunluğu, ikindi uykusu olarak geri döner.

Bu 6 besinle hem sağlıklı beslenin hem de günü enerji dolu tamamlayın


1. Yumurta

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde

Haberin Devamı

Yumurta bulabileceğiniz en iyi protein kaynağıdır. Vücut proteinlerine çok benzediğinden vücutta %100 oranında kullanılır. Yumurta ayrıca B vitaminleri, çinko ve demirin en iyi kaynakları arasındadır. Demir ve çinko yetersizliği; sabahları yorgun uyanmanızın nedeni olabilir. Sabah kahvaltınızda yumurtaya yer vermek güne daha iyi başlamanızı sağlar. Ayrıca sebzeli ya da mantarlı omlet ile hem kahvaltınızı zenginleştirmiş hem de vitamin içeriğini artırmış olursunuz. 


2. Tam tahıllar ve yulaf

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde

Kompleks karbonhidrat ve posa içeriği ile gün boyu kan şekerinizi dengeler. Çinko ve B vitaminleri içerir. Tam tahıllar antioksidan etkisi yüksek E vitaminin de kaynağıdır. Kahvaltınızda; tam buğday unundan ekmek, yulaf ezmesi, buğday ruşeymi de tüketebilirsiniz.


3. Kinoa

Haberin Devamı

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde

Hem karbonhidrat kaynağı hem de protein içeriği yüksektir. Kinoa, magnezyum açısından da zengin olduğu için sabah uyanma zorluğu ve gün boyu halsizlik hissedenler için kahvaltıda ya da öğlen salata ile tüketebileceğiniz kompleks karbonhidrat ve posa kaynağıdır.


4. Badem

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde

Bitkisel proteinin en güzel kaynaklarından birisi de badem. Doymamış yağ asitlerinden zengin. Ara öğün olarak ya da kahvaltıda 10 kavrulmamış badem tokluk hissini artırır, enerji verir, bilişsel performansı geliştirir. İçerdiği; fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini sayesinde multivitamin alarak güne başlamış gibi hissetmeniz mümkün.

Haberin Devamı

5. C vitamini deposu meyveler

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde

Portakal, mandalina, çilek, kivi, yaban mersini, kızılcık… Bu meyvelerin hepsi de C vitamini deposu. C vitamini, vücudun antioksidan kapasitesini artırarak stresin zararlı etkisini azaltır. Sabah kahvaltınızda antioksidan, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerden tüketerek güne zinde başlayın. Kahvaltınızı; meyveler, domates, yeşil biber, kırmızı biber, maydanoz ve dere otu ile renklendirin. Ara öğünlerde ise kuru meyveler yiyerek enerjinizi artırabilirsiniz.


6. Zencefil

Güne zinde başlamanın sırrı bu 6 besinde

Kahve kadar etkili zencefilli çaylar ile güne farklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Zencefil, antiinflamatuar etki gösterir, vücut ağrılarını azaltır ve vücudun antioksidan kapasitesini artırır.