Binnur Tüzün Üstün
Binnur Tüzün Üstün
Binnur Tüzün Üstün

Sivrisinek kaşıntısını geçiren yöntemler

Yaz aylarını kabusa çeviren sivrisinek kaşıntılarını geçirmek için neler yapılmalı?

Haberin Devamı

Genellikle nemli ortamlarda bulunan sivrisinekler yaz aylarımızı kabusa çevirebilir. Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Binnur Tüzün Üstün, sivrisinek saldırılarına maruz kalmadan yaz akşamlarının tadını çıkarmak için önerilerde bulundu. Üstün, kaşıntıyı önlemek için başvurulan bazı doğal yöntemlerin yaraların açılmasına sebebiyet verebileceğinin altını çizdi, ısırıkların üzerine birkaç dakika buz uygulaması yapmanın faydalı olabileceğini belirtti.

Her sene yaz aylarında ister şehirde olalım, ister tatilde sivrisinek ısırıklarıyla karşılaşırız. Deride kızarıklık ve ödem (şişlik) şeklinde görülen bu ısırıkların ortasında genellikle bir delik olur. Kızarıklık ve şişlik, sivrisineğin tükürüğüne karşı alerjik reaksiyon sonucu gelişir. Alerjik bünyeli kişilerde çok abartılı ısırık reaksiyonları görülebilir. Bazen bir ısırık yaygınlaşarak tüm vücutta ürtikere (kurdeşen) neden olabilir. Diyabet, lösemi gibi hastalığı olanlarda ısırığa karşı reaksiyon çok şiddetlidir. Sivrisineğin ağzından deriye mikrop da bulaşabilir.

Anofel cinsi dişi sivrisineklerden sıtma (malarya) bulaştığı herkes tarafından bilinir. Bu tür sivrisinekler daha çok güney illerimizde bulunur. Sıtma hastalığı karaciğer ve alyuvarları tutan ateşli bir hastalıktır. Yurtdışına seyahat edenlerde sivrisinek ısırmasına bağlı çeşitli hummalı hastalıklar görülebilir. Seyahat etmek isteyenlerin yurtdışına çıkmadan önce gidecekleri ülkede endemik olan hastalıklarla ilgili aşılarını yaptırmaları önerilir.

Sivrisinek kaşıntısını geçirmek için…

Basit bir sivrisinek ısırığı bazen şiddetli kaşıntı ve yanmaya neden olur. Bu kaşıntıları geçirmek için ısırığın üzerine orta etkili kortizonlu kremler sürülebilir. Şiddetli kaşıntıda erişkinler antihistaminik içeren haplar kullanabilir. Kalaminli losyonlar da sivrisinek ısırığı kaşıntısını önleyebilir.

Isırıkların üzerine bunları sakın sürmeyin

Yanında ilacı olmayanlar, kulaktan dolma bilgilerle, ısırıkların üzerine kesinlikle fesleğen, limon, sarı kantaron yağı, elma sirkesi gibi bitkisel malzemeler sürmemelidir. Çünkü bu yöntemlerin çoğu ya etkisizdir ya da yaraların açılmasına neden olur.

Isırığın bulunduğu bölgeye buz uygulayın

Isırıklar için yapabileceğiniz tek doğal yöntem lokal buz uygulamasıdır, ancak bu uygulamanın 1 – 2 dakikayı aşmaması gerekir. Buz uygulaması şişlik ve kaşıntıyı alır.

Sivrisineklere karşı alınacak önlemler

Sivrisinek ısırmasın diye alınacak önlemler de önemlidir;

Pencerelere sineklik takmak, sinek kovucu krem ve spreyler kullanmak, bataklıkları kurutmak, belediyelerin havadan ilaçlama yapması ya da evin ilaçlanması bunlardan sadece birkaçıdır.