Banu İnce Demirpençe
Banu İnce Demirpençe
Banu İnce Demirpençe

Aşı reddi toplum için tehdit oluşturuyor

Son yıllarda Türkiye’de kızamık aşısı reddinde artış söz konusu. Oysa aşı reddi sadece bireyleri değil toplum sağlığını da tehlikeye atıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu İnce Demirpençe, kızamık aşısı ile ilgili aileleri bilgilendirdi; aşı reddi konusundaki görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

Kızamık; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Görülme sıklığı ise kızamık aşısı uygulaması ile önemli ölçüde azalmaktadır.

Kızamık virüsü ‘paramiksovirüs’ ailesinde yer alan bir RNA virüsüdür. Damlacık yolu ile insandan insana kolayca bulaşır. En sık kış ve ilkbahar aylarında görülür. Hastalık semptomların başlamasından 1-2 gün öncesinde (döküntü çıkmadan 3-5 gün önce), döküntünün ortaya çıkmasından 4 gün sonraya kadar bulaştırıcı etki gösterir.

Kızamığın spesifik bir tedavisi yoktur. A vitamini desteği alınır. Bu hastalıktan korunmak aşı ile mümkündür.

KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Kızamık aşısının ilk dozu ülkemizde 12. ayda KKK (Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık) olarak yapılır. İkinci dozu ise okul çağında (4-6 yaş) yapılır. İlk doz kızamık aşısından sonra yüzde 95 oranında kızamık antikoru gelişir yani bağışıklık sağlanır.

Haberin Devamı

Aşı reddi toplum için tehdit oluşturuyor

KIZAMIKLI BİR HASTA İLE TEMAS

Kızamıklı bir hasta ile temastan sonra eğer aşısı yoksa ilk 72 saat içerisinde uygulanan aşı hastalığa karşı koruma sağlar. Aynı şekilde kızamıklı bir hasta ile temasta bulunan bir kişiye aşı uygulaması yoksa ilk 6 gün içinde ‘immun globulin’ tedavisi verilebilir.

KIZAMIK AŞISI YAPTIRMAYANLARDA RİSK NEDİR?

Kızamık virüsü damlacık yolu ile kolay ve çabuk bulaşabildiği için kızamıklı bir hasta ile temasta hasta olmamak kaçınılmazdır. Aşı ile yüzde 95’in üzerinde korunma sağlanır.

Aşı reddi toplum için tehdit oluşturuyor

AŞI REDDİ SALGINA NEDEN OLUYOR

Son günlerde popülizm gösteren aşı karşıtlığı nedeni ile kızamık salgınları görülmeye başladı. Bu hastalıktan korunmanın ve bu virüsü yok etmenin tek yolu toplumsal bağışıklamadır. Hatırlatmak gerekirse çiçek hastalığı ve virüsü toplumsal bağışıklama ile ülkemizden silinmiştir. Aşı ile yapılan tüm spekülatif yorumların bilimsel hiçbir dayanağı ve kanıtı yoktur. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan ücretsiz aşıları çocuklarınıza mutlaka yaptırmalısınız.