Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Zihinde canlandırma yöntemi ile hayalleriniz gerçek olsun

Zihinde canlandırma olayları, zihninizde yaşıyormuş gibi hayal etmektir. Bu hayal ne kadar gerçekçi ve kaliteli olursa fiziksel ve ruhsal etkisi de o kadar yoğun olur.

Haberin Devamı

Zihinde canlandırma olayları, zihninizde yaşıyormuş gibi hayal etmektir. Bu hayal ne kadar gerçekçi ve kaliteli olursa fiziksel ve ruhsal etkisi de o kadar yoğun olur. Zihinde canlandırma yaparken 5 duyunuzu da kullanmalısınız. Olayı görür, duyar, koklar, hisseder ve tadarsanız bu olay size daha gerçekçi gelecektir. Nasıl ki kötü bir rüya gördüğünüzde uyanınca gözleriniz yaşlı olabiliyorsa, olmasını istediğiniz olayları da zihinde canlandırdığınızda duygusal ve fiziksel gerçek tepkiler alabilirsiniz.

Zihinde canlandıralan hedeflerin gerçekleşmesi daha kolaydır. Çünkü beyninizde gereken bağlantıları oluşturursunuz. Bilinçaltı, hayal ile gerçeği ayırt edemez. Onun için zihninizde çok gerçekçi bir şekilde limonu canlandırdığınızda ağzınız sulanır. Limon, zihinde canlandırılan bir hayal olsa da beynin fiziksel tepkisi gerçektir. Sahip olmak istediğiniz davranış için zihninizde canlandırma yaparak bağlantılar oluşturabilirsiniz. Beyniniz, zihninizin yaptığını gerçek sanarak fiziksel tepki verecektir.

Haberin Devamı

Zihinde canlandırma, danışanlarımda kullandığım çok etkili bir tekniktir. Stres ile başa çıkmak, hayalleri gerçekleştirmek, zayıflamak ve motivasyon için kullanılabilir. Tamamlayıcı tıpta zihinsel tedavi için de zihinde canlandırma yöntemi kullanılır. Hastalar iyileşmiş olarak kendilerini zihinlerinde canlandırdıklarında beyinde oluşan bağlantılar hastaların iyileşmesine yardımcı olur.

Zihinde canlandırmanın bedene etkisi ile ilgili bir deney yapan Avusturyalı Psikolog Alan Richardson, basketbol oyuncularını 3 gruba ayırmış. Birinci grup her gün 20 dakika antreman yapmış, ikinci grup hiçbir şey yapmamış, son grup da her gün 20 dakika antreman yaptıklarını gerçekçi bir şekilde zihinlerinde canlandırmış. Deney sonucunda hiçbir şey yapmayan grup hiçbir gelişme göstermezken, gerçekten antreman yapan grup %24'lük bir gelişme göstermiş, antreman yaptığını canlandıran grup ise %23'lük bir gelişme göstermiştir. Bu deneyden de anlaşıldığı üzere zihinde canlandırmanın faydası kesindir.

Haberin Devamı

Zihinde canlandırma için sizlerle iki farklı alıştırma yapmak istiyorum. Birincisi ile stresten arınıp rahatlayacak, ikincisi ile fiziksel olarak olmak istediğiniz bedeni zihninizde canlandırarak sağlıklı yaşam için motive olacaksınız.

Stresten arınıp rahatlamak için gözlerinizi kapatın. Kendinizi deniz kenarında çok huzurlu bir mekanda canlandırın. Önce masmavi denizi ve dalgaları görün, sonra denizin sesini duyun, şimdi ayaklarınızı denize soktuğumuzu zihninizde canlandırın ve denizin serinliğini, bastığınız kumları hissedin. Sonra bir şezlonga uzanın. Güneş içinizi ısıtıyor ve gözlerinizi kamaştırıyor. Kapatın gözlerinizi, sadece ılık ılık esen rüzgarı hissedin ve denizi koklayın. Çok huzurlu ve rahat olduğunuzu tüm hücrelerinizde hissedin. Eminim biraz önceye göre daha sakin ve rahatsınızdır.

Haberin Devamı

Şimdi de zayıflamak için hedefinizi parlatalım. Zihninizde fiziksel olarak hedefe ulaşmış halinizi canlandıralım. Diyelim ki 10 kilo vermek istiyorsunuz. Hedefiniz 36 beden olmak. Gözlerinizi kapatın ve kendinizi tam olmak istediğiniz bedende canlandırın. Şimdi zihninizde tam da istediğiniz bedende olduğunuzu hayal edin, vücudunuzu baştan aşağı inceleyin. Nasıl gözüküyorsunuz? Ne giyiyorsunuz? Şimdi bir mağazaya girdiğinizi ve bu mağazada zayıfladığınızda giymek istediğiniz kıyafetleri kabinde denediğinizi ve bu kıyafetlerin size ne karar çok yakıştığını hayal edin.

Zihinde canlandırma yöntemi ile hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eminim ki size yaptırdığım bu kısacık çalışma bile motivasyonunuzun artmasını sağlamıştır. Artık tek yapmanız gereken istediğinizi elde etmek üzere adımlarınızı atmak olacaktır.