Banu Çeçen
Banu Çeçen
Banu Çeçen

Duygularınızı özgür bırakın

Şimdi uzanın, kapatın gözlerinizi, vücudunuzu rahatlatın ve derin bir kaç nefes alın.

Haberin Devamı

Tüm duygular doğal ve olağandır. Her duyguyu yaşamanız aslında son derece normaldir. Asıl önemli olan o duyguyu bastırmamak ve o duyguya tutunmamaktır. Bunu ancak duygunuzu kabul edip akıp gitmesine izin vererek yani özgür bırakarak yapabilirsiniz.

Geçen hafta duygusal yemek ile ilgili duygularınızı kabul etmekten bahsetmiştim. Şimdi de duygularınızı kabul etmenize yarayacak bir çalışmayı bir kaç örnek ile açıklamak istiyorum. Amacım duygularınızı kendi kendinize kabul etmenizi sağlamak.

Hadi deneyelim. Diyelim ki çok sinirlisiniz, sinirli insanlar ne yapar? Bağırır, çağırır, vurmak ister. Siz de ne istiyorsanız yapın, kendinize engel olmayın tabii ki başka kimseyi etkilemeyecek ve rahatsız etmeyecek şekilde. Yastıkları yumruklayın, kimsenin olmadığı bir yere gidin bağırın ve rahatlayın.

Haberin Devamı

Şimdi uzanın, kapatın gözlerinizi, vücudunuzu rahatlatın ve derin bir kaç nefes alın. "Evet çok sinirlendim, bu çok doğal bir duygu, şimdi bu duygunun akıp gitmesine izin veriyorum, sakinleştiğimi hissediyorum." deyin. Bunu yaptıktan sonra kesinlikle siniriniz yatışacaktır.

Bir örnek daha verelim. Çok üzgünsünüz, çok kırıldınız. Üzgün insanlar ne yapar? Ağlar, yalnız kalmak ister, rahatlamak için yaşadığını anlatmak ister. Siz de ağlamak istiyorsanız ağlayın, ama bütün bir gün değil, sakın tutunmayın o duyguya sadece akıp gitmesine yardımcı olmak için ağladığınızı unutmayın. Kendinizi ifade etmek istiyorsanız bir kağıda yaşadıklarınızı ve hislerinizi yazın. Sonra bırakın aksın bu duygu. Hazır olduğunuzda kapatın gözlerinizi ve derin bir nefes alın. "Evet kabul ediyorum çok üzüldüm ve bu çok normal, şimdi bu duygunun akıp gitmesine izin veriyorum, artık kendimi daha iyi hissediyorum." deyin.

Her duygu yoğunluğu yaşadığınızda, duyguları bastırmak, yok saymak ve o duyguya tutunup takılı kalmak yerine duygularınızı özgür bırakın. Eminim faydasını göreceksiniz.