Paylaş
Duruş ve hareketlerin kontrolü bozulunca denge sorunu ortaya çıkar. Vücudumuzdaki bu koordinasyonu beyincik, beynin ön lobu ve omuriliğin arka kordonu sağlar. Bu sistemin herhangi bir bölgesindeki problem karşımıza dengesizlik olarak ortaya çıkar. Çocukta sendeleme, düşmemek için bacaklarını açarak geniş tabanlı yürüme, yalpalayarak yürüme gözlenir.
Düşme korkusu yaşarlar
Eğer çocuktaki sorun iki beyinciğin ortasındaki bölümde ise; oturma güçlüğü, öne, arkaya sallanma, başta sallanma görülebilir. Beyinciğin bir tarafında lezyon varsa; çocuk o tarafa doğru düşer ve o taraf kol ve bacakta hedefi bulmada zorluk ve gevşeklik olur. Ayrıca beyincik problemlerinde ellerde, gözlerde titreme ve konuşma bozukluğu görülebilir.
Eğer sorun omurilik ya da periferik sinirde ise; çocuk gözleri kapalı iken dengesini koruyamaz. Gözleri açık iken dengeyi koruyabilir.
Denge bozukluklarının nedenleri
Çocuklarda denge sorunu akut (hızlı gelişen), akut ve yineleyici, kronik (yavaş gelişen) durağan ya da kronik ilerleyici olabilir. Akut gelişen denge bozukluklarının en önemli iki sebebi ilaç zehirlenmesi ve beyincik iltihabıdır. Bu arada beyin ve beyincik tümörlerini hiç unutmamak gerekir.
Akut yineleyici durumlar genellikle metabolik hastalık ataklarında, migren, epilepsi, travma, iç kulak problemleri, beyincik kanaması ve beyin sapı ensefaliti gibi durumlarda görülebilir. Çocukluk çağında az görülmesine rağmen multipl skleroz (MS) dengesizlik problemi olan çocuklarda düşünülmesi gereken bir hastalıktır. Genetik geçişli denge bozuklukları farklı klinik bulgularla gelebilir.
Baş ağrısı önemli bir ipucudur
Kronik ilerleyici denge bozukluklarının en önemli sebebi beyin tümörüdür. Bu hastalıkta baş ağrısı önemli bir ipucudur. Diğer denge bozukluğu yapan ve ilerleyici olan durumlar genetik, metabolik ve doğuştan beyincik oluşum bozukluklarıdır.
Klinik bulgular, fizik ve nörolojik inceleme bulgularına göre bazı tanılar düşünülür. Görüntüleme yöntemleri, kan-idrar tetkikleri, elektrofizyolojik incelemelerle kesin tanıya gidilmeye çalışılır. Tedavi altta yatan sebebe göre yapılır.
Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Serdaroğlu
Paylaş