Aynur Şendemir
Aynur Şendemir
Aynur Şendemir

Doğumdan sonra vajina yeteri kadar ıslanamaz!

Cinsellik doğumdan ne kadar süre sonra başlar?

Haberin Devamı

Doğumdan sonra hayatınızda birçok değişiklik olur. Sürekli bebekle ilgilenmek gerekir ve güvenli, alışıldık, düzenli ikili ilişkinin yerini uykusuz geceler ve bilinmezlikler alır. Hayattaki bu ani değişiklik cinsel isteksizlik yaratabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aynur Şendemir, doğum sonrası cinsel ilişkinin ne zaman başlayabileceğini ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Kural olarak doğum sonrası 4 ile 6 haftası arasında cinsel perhiz önerilir. Bu süre içersinde rahim eski haline döner, varsa dikişler, yaralar iyileşir ve lohusalık akıntısı geçer. Sezaryenden sonra da operasyona bağlı sıkıntıların geçmesi için birkaç hafta gereklidir. Sonrasında çoğu çiftlerde ağrısız cinsel ilişki gerçekleşebilir. Her iki partner de kendini hazır hissettiğinde cinsel ilişki doğumdan sonraki 4 – 6 hafta içerisinde de mümkündür. Ancak bilinmelidir ki enfeksiyon riski o sürede artmıştır ve bu sebeple mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Bu, gebelikten de koruyacaktır. Çünkü adet görülmese bile emzirirken de gebe kalınabilir.

Çoğu anne adayı doğumdan sonra cinsel yaşamlarının nasıl olacağı ile ilgili kaygı duyarlar. Tabu haline gelmiş bu konunun genişlemiş doğum kanalı, çok geniş bir vajina ve ilk defasında duyulacak çok şiddetli ağrı ile ilgili söylemlerle ilişkisi vardır.

DOĞUM SONRASI VAJİNA YETERİNCE ISLANMAZ

Emzirme nedeni ile prolaktin denilen süt hormonu yüksek, östrojen düzeyi düşüktür ve bu vajina üzerine olumsuz etki eder, vajina daha az ve yavaş ıslanır. Sürtünmeden olumsuz etkilenmemek için kayganlaştırıcı kullanmak fayda sağlayacaktır.

Gerçekçi olmak gerekirse erkekler bazen bu yeni durum karşısında kendini kaybeden olarak hissedebilir. Ancak bir süre sonra kadın vücudunu tekrar serbest bırakır. Öncelikli olarak temas ve yakınlaşmalarla süreç kolaylaştırılmalıdır. Burada erkek yine sabır ve anlayışını göstermek zorundadır. Vücutlarını yeniden keşfetmek, ilişkilerine yeni bir kalite katmak mümkündür.

Bazı çiftler doğumdan hemen bir ay sonra cinsel yaşama dönerler. Birçoğunda 3 ay sonra başlayabildiği gibi bazıları 6 ay ya da 1 yıl bekleyebiliyor. Bunun kesin sınırları çizilemez.

CİNSEL İSTEĞİ GERİ GETİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

TIBBİ SEBEPLER VE ÖNERİLER

  • Kendinizi hazır hissettiğiniz andan itibaren seks yapabilirsiniz.
  • Kısıtlama sadece lohusalık döneminde 4 – 6 hafta süreyle akıntı sebeplidir ve bu dönemde artmış enfeksiyon riski vardır. İlişki bu süre öncesinde gerçekleşecekse de prezervatif kullanılmalıdır.
  • Yaralar iyileşene kadar beklenmelidir. Kesi ve dikişler ilişki sırasında şiddetli ağrıya sebep verebilir.
  • Doğumdan 4 hafta sonra devam eden kanama veya kötü vasıfta akıntınız varsa doktorunuza mutlaka danışınız.
  • Tüm hassasiyetinize rağmen ilişkide ağrı oluşuyorsa doğum yollarında açık kalmış ufak bir yaralanma veya dikiş kaynaklı bir sorun söz konusu olabilir, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
  • Pelvis kaslarında, doğuma bağlı değişimlerin geri dönüşünü hızlandırmak ve vajen kaslarını güçlendirmek için gerekli egzersizlere başlanılmalıdır.

PSİKOLOJİK SEBEPLER VE ÖNERİLER

  • Çoğu kadın doğumdan sonra azalmış libidodan bahseder. Gebelik beden algısını değiştirdiği için eşlerin yakınlaşması esnasında kendilerini seksi bulmazlar.
  • Doğumda etkilenen bölgeler sekste de devrededir. Çoğu kadın ve erkek bunu kolayca kafalarından atamazlar. Bu sebeple doğumdan sonra sadece yaklaşık % 10 çift ilk 6 haftada cinsel birliktelik yaşar.
  • Eşinizle olası ağrınız, bedeninizle olan hoşnutsuzluğunuz veya olası korkularınızı konuşmanız önemlidir. Aksi halde eşiniz kendini reddedilmiş hissedebilir. Bu da ilişkiyi olumsuz etkileyebilir.
  • Bir bebekle ilgilenmek oldukça yorucu olabilir. Bu sebepten ötürü kendinize ufak molalar verin, bol su için ve sağlıklı beslenin. Sevgiye zamanı da ancak aşırı yorgun değilseniz ayırın.
  • Günümüzde eşlerin de doğuma girmesi olağan olmaya başladı. O güne kadar arzu ile bağlantılı bölgeler, doğal olarak ağrı, kan ve yaralanma ile bağlantılı hale getirilir. Bu resim kalıcı olabilir ve erkeğin de doğum şokundan çıkması bir süre alabilir.
  • Bedeninizle ilgili hoşnutsuzluğunuz varsa kendinize zaman tanıyın. Birçok kadının, eşi tarafından dokunulmaya tekrar alışması gerekecektir. Eşinizle bunu ve sebeplerini paylaşın.
  • Mevcut hassasiyetlerinizi ve ağrılı olabilecek bölgelerinizi dikkate alarak cinsel ilişki pozisyonunuzu siz belirleyin. Kontrolün sizde olduğu üst pozisyonları tercih edebilir ve ilişkiye yeni renk katmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

KADININ ÜSTTE OLDUĞU POZİSYONLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!

[fotogaleri=354]

AY AY BEBEK GELİŞİMİ