Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam
Ayfer Sağlam

Interval Yöntemle Sıkı Bir Vücut

Mesut Yar’ın interval yöntemi!

Haberin Devamı

İnsan vücudu yeniliklere iyi adaptasyon gösterebilme yeteneğine sahip bir organizmadır. Eğer siz her gün aynı yoldan işe gidip geliyorsanız, bir süre sonra vücudunuz bunu rutin aktiviteler arasına alır ve dikkatiniz azalır. Yeni asılan bir ilanı fark etmezsiniz bile.

Bir seyahate gidip geldiğinizde tüm değişiklikleri görmeye başlarsınız. Sürekli aynı tarzda yapılan spor uygulamaları da bir süre sonra vücudumuzda rutin aktivite olarak algılanabiliyor. Bu yüzden rutinliğe karşı oluşturulmuş çeşitli antrenman yöntemleri var. Aslında bu yöntemlerin hareket olarak içeriği aynı fakat zamanlama ve uygulama sıralaması farklı olabiliyor. Bunun için şöyle bir benzetme yapabiliriz; siz peynir ve 2 dilim ekmek yediğinizde peynir ekmek yedim dersiniz, bunu tost makinesinde yapıp yediğinizde peynirli tost yemiş olursunuz. Yapılışı ve sunumu farklıdır.

Interval Yöntem Nedir?

Egzersizde yapılacak değişiklikler de metabolizma tarafından farklı olarak algılanıyor. Bu antrenman yöntemlerden biride “interval” yöntemdir. Interval yöntemde egzersizin yoğunluğu, şiddeti ve süresi bakımından aralar vardır. Örneğin siz koşu bandında hep 5.0 hızda yürüyüş yapıyorsanız ve bunu hiç değiştirmiyorsanız bu rutinliği bozmak için kolay seviyede bir interval programa geçmeniz, yavaşlamış vücudunuzu yeniden harekete geçirecektir.

10 dakika boyunca her zaman yürüdüğünüz sabit hızda (5.0) yürümeye devam edin ve 10. dakika sonunda 8.0 hızda 1dakika boyunca koşun ve tekrar 10 dakika eski hızınızda (5.0) yürüyüşe geçin. Toplam 30 dakika yaparsanız bu süre içinde 10 dakikada bir 1 dakika koştuğunuzda toplam 2dakika koşmuş olacaksınız. Bu 2 dakikalık zaman dilimi içindeki nabızdaki hareketlenme size yağ kitlesini harcama bakımından avantaj sağlar. Interval programın ileri seviyelerinde, karın egzersizi setlerinin arasına koşular veya koşu programlarının arasına dambıl programları yerleştirilebilir.

Interval programlar kalp ve ciğer kapasitemizi artırdığından daha fazla oksijen hücrelerimize ulaşır. Bu program sırasında aktif dinlenmeler sayesinde kanda daha az laktik asit biriktiğinden yorgunlukta az olur. Motivasyonu yükselten eğlenceli bir metottur.

Bir aktiviteden diğerine geçişlerde daha yavaş bir hareketle ara verirsiniz ama asla durmazsınız. Mesela; 5 dakika ip atlayıp 20 tane şınav çekmek gibi. Interval programların diğer bir etkisi de kardiyo gibi yağ oranınızı azaltırken aynı zamanda ağırlık egzersizi yapmış gibi sizi daraltmasıdır. Kısaca bir taşla iki kuş diyebiliriz. Kendinize uygun interval programı öğrenmek için mutlaka bir spor uzmanıyla çalışmalı ve doktorunuzun onayını almayı da unutmamalısınız.

Spor Uzmanı Ayfer Sağlam

[fotogaleri=18]