Yumurta zayıflamaya yardımcı oluyor

Her gün bir tane yumurta yemeyi alışkanlık haline getirin.

Haberin Devamı

Daha tok hissetmek ve vücut yağlarından kurtulmak için günde 1 yumurta yenmesi gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, yumurtanın faydalarını sıraladı.

  • Bilinen en güçlü protein kaynaklarından biridir. Anne sütünden sonra en değerli proteindir ve yumurtanın bütün protein içeriği vücut tarafından %100 kullanılır.
  • Yapılan birçok araştırmada sabahları 1 yumurta yiyen bireylerin gün içinde daha az acıktıkları ve yeme konusunda kendilerini daha kolay kontrol edebildikleri gösterilmiş. Amerika’da Rochester Obezite Merkezinde yapılan bir araştırmada da güne yumurta yiyerek başlayan bireylerin, yumurta yemeden başlayan bireylere göre, günlük 400 kalori daha az yedikleri gösterildi.
  • Yumurtanın protein yüksekliği nedeni ile tok tutmasının yanı sıra midedeki açlık hormonu olan Ghrelin’i de azaltarak tok tuttuğu düşünülüyor.
  • Yumurta zengin protein kaynağı olmasının yanı sıra vitamin A,B, D, E içerir. Bununla birlikte demir ve çinko açısından zengindir. Büyüme gelişme çağındaki çocuklar için çok gereklidir. Her gün 1 tane yedirilmelidir.
  • Yumurta içerdiği bazı aminoasitler açısından da çok zengindir. Özellikle kas geliştirmek isteyenler, zayıflarken kaslarından kaybetmek istemeyenlerin de günlük beslenmelerinde mutlaka bulundurulmalıdır.
  • Yumurtanın sarısı kolesterol açısından da zengindir. Ancak kolesterolün de vücutta başta hücre yapı taşı olması aynı zamanda birçok hormonun da öncü maddesi olması nedeni ile de vücut için önemli bir madde olduğu unutulmamalıdır. Kolesterol yüksekliği olamayanlar her gün 1 tane yumurtayı gönül rahatlığı ile yiyebilirler. Kolesterol yüksekliği olanlar ise haftada 3-4 gün yumurta yiyebilirler.
  • Pişirirken dikkat edilmesi gereken nokta; yumurtaya ekstra tereyağı, sucuk, salam veya sosis gibi yüksek yağlı yiyeceklerle birleştirerek omlet olarak yapmayın. Mümkünse kayısı kıvamında suda haşlayarak yiyin. Yazın az zeytinyağı, domates, yeşilbiberle menemen olarak da pişirilebilir. Öğlen veya akşam ana öğün olarak da tüketilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları