Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur SamancıYazarın Tüm Yazıları

"Tek Tam Gıda" olan polenin lesitin içeriği ve faydaları

Polen, bitkilerin üreme hücreleridir. Arılar tarafından, yavru beslenmesinde ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde yüksek miktarda kullanılır. Polen, bileşimindeki lifler, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve fenolik bileşiklerle değerli bir besin maddesidir. İçeriğinde doğal olarak; A, E, C, D, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, selenyum ve fosfor gibi mineraller yer alır.

Haberin Devamı

Polen, tüm bu bileşenleri bir arada barındırdığı için literatürde “Tek Tam Gıda” olarak geçer. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Polen, içeriğinde vücudumuz için önemli rol üstlenen fosfolipit gruplarını barındırmaktadır. Bu lipitlerden biri de yağ metabolizması ve hücre zarında görev alan lesitindir.

Lesitin nedir?

Lesitin, diğer ismiyle fostatidilkolin, Yunanca’da yumurta sarısı anlamına gelen tüm vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve hücre zarının yapıtaşlarından olan bir maddedir. Beynimizdeki koruyucu zarlar ve kalın bağırsak mukozası yüksek miktarda lesitin içerir.

Bilimsel yayınlar ne söylüyor?

Bilimsel yayınlarda, bağırsak sağlığı için oldukça önemli olan lesitinin, ülseratif kolit gibi inflamasyonun aktif olduğu sindirim sistemi hastalıklarında kullanılmasının faydalı olabileceği bildirilmektedir. Ayrıca lesitinin, beyin fonksiyon bozukluğuyla ortaya çıkan serebral enfarktüs ve inmenin önlenmesinde etkili bir destek olduğu gösterilmiştir. Bilimsel araştırmalar, lesitin desteğinin zihinsel performansı iyileştirdiğini göstermektedir. Yeni doğan gelişiminin kritik dönemlerinde lesitin desteğinin, hafıza üzerinde uzun vadeli yararlı etkilere sahip olabileceği bildirilmektedir.

Haberin Devamı

Lesitinden zengin beslenme yüksek doymamış yağ asidi içeriğiyle, LDL (kötü huylu) kolesterolün düşük seviyelerde tutulmasını sağlamaktadır. Lesitin, ayrıca karaciğerde yağ metabolizması ve dönüşümü için kritik rol oynayan bir fosfolipittir. Bunun yanında, organ fonksiyon bozukluklarının olduğu durumlar, gebelik ve laktasyon (emzirme) dönemlerinde vücudun lesitin ihtiyacı artmaktadır. Bu dönemlerde zengin lesitin içeriğine sahip olan polen tüketimi ayrı bir önem kazanmaktadır. Yetişkinlerin günde 2-4 tatlı kaşığı, çocukların 1-2 tatlı kaşığı doğrudan veya su, süt, yoğurt gibi gıdalara karıştırarak tüketimi polenden gelen lesitin desteği için yeterli olacaktır.

Kaynaklar:

1. Küllenberg, Daniela, et al. "Health effects of dietary phospholipids." Lipids in health and disease 11.1 (2012): 1-16.

2. Stremmel, Wolfgang, and Annika Gauss. "Lecithin as a therapeutic agent in ulcerative colitis." Digestive diseases 31.3-4 (2013): 388-390.

3. E Smith, Robert, Philip Rouchotas, and Heidi Fritz. "Lecithin (Phosphatidylcholine): healthy dietary supplement or dangerous toxin?." The Natural Products Journal 6.4 (2016): 242-249.

Yazarın Tüm Yazıları