Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur Samancı
Aslı Elif Tanuğur SamancıYazarın Tüm Yazıları

Propolisin korona üzerine etkisi ile ilgili bir vaka raporu

Koronavirüs pandemisi sebebiyle uzmanlar tarafından sık sık bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine vurgu yapılmaktadır. Propolis, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmada immün sisteme olumlu katkı sağlama özelliği ile dikkat çekmektedir. Koronavirüs pandemisinde propolisin yıldızı gün ve gün daha da parlamaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

2020 yılı boyunca yapılan birçok bilimsel değerlendirme ve çalışmada, propolisin, hem koronavirüs bulaşması hem de virüsün hastalık şiddeti üzerinde mevcut medikal tedaviye destek sağlayabileceğine dair olumlu işaretler görülmektedir.

Bu olumlu işaretlere en son olarak 2021 Nisan Acta Medica Mediterranae dergisinde "COVID-19 VE ANADOLU PROPOLİSİ: BİR OLGU SUNUMU’’ başlıklı yayınlanan olgu raporunda medikal tedaviye cevap vermeyen ve umutsuz vaka olarak görülen covid-19 hastasında Anadolu propolisinin dikkat çekici etkilerine yer verilmiştir.

Bu olgu raporuna göre korona testi pozitif olarak belirlenen ve boğazında sadece hafif bir kaşıntı olan 38 yaşında bir sağlık çalışanı mevcut ilaç tedavisi ile evde karantina koşullarında takip edilmeye başlanmıştır. Hastanın korona test pozitifliği yanında nefes alıp verme ve akciğer görüntülemesi ile laboratuvar sonuçları da normaldi. Ancak hasta ev karantinası ve ilaç tedavisine rağmen 3. günde yoğun öksürük başlamış ve 5. gün yüksek ateş ve şiddetli öksürük ile hastaneye yatırılmasına karar verilmiştir. Öksürük şiddeti o kadar güçlüydü ki, hasta normal konuşmasını bile yapamıyor halde, hastaneye yatırılmıştır. 

Haberin Devamı

Medikal tedavisine ek ilaçlar eklenmesine rağmen hastaneye yatışından 3. gün sonrasında şiddetli solunum yetmezliği gelişmiş olan hasta bu sefer yoğun bakıma sevk edilerek entübe (solunum desteğinin sağlanması için ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi) edilmesine karar verilmiştir. Yoğun bakım koşullarında mevcut tedaviler ile mekanik solunum desteğine rağmen hastanın durumunda herhangi bir iyileşme gözlenmediği gibi durumun hayati tehlike oluşturabilme eşiğine gelindiğine şahit olunmuştur. Tedaviyi düzenleyen hekimin kararıyla son bir umut olarak hastanın tedavisine gerekli onaylar sonrası Anadolu propolisinin eklenmesi kararı verilmiştir.

Mevcut tedaviye İTÜ ARI Teknokent’te geliştirilen %30’luk Anadolu propolisi günlük 20 damla eklenerek hastanın durumu izlenmiştir. Anadolu propolisinin tedaviye eklendiği 3. günde hastanın solunum güçlüğü azalmış ve daha rahat nefes alabildiği görülmüştür. 7. Günde hastanın mekanik solunum desteği ihtiyacı kalmamış ve yoğun bakımdan normal servise transfer edilmiştir. Normal serviste 10 gün daha takip edilen hasta sonrasında taburcu edilmiştir. Hasta taburcu edildiğinde ek solunum desteğine ihtiyacı kalmamıştır. İTÜ ARI Teknokent’te geliştirilen %30’luk Anadolu propolisi günlük 20 damla destek tedavisi almaya devam eden hastanın 10 gün sonraki ilk kontrolünde akciğer görüntülemesinde belirgin iyileşme tespit edilmiştir. Sonraki 15.gün kontrolünde akciğer görüntülmesinde hastanın akciğerleri tamamen normale dönmüştü.

Haberin Devamı

Covid-19 hastalık sonrası sıklıkla görülen nefes darlığı, tam geçmeyen göğüs ağrısı şikayeti ve akciğer görüntülemede görülen sekeller en önemli problemlerdir. Ancak bu olgu raporunda bu tür problemlerle karşılaşılmadığı gibi; mevcut medikal tedaviye eklenen İTÜ ARI Teknokent’te geliştirilen %30’luk Anadolu propolisi günlük 20 damla destek tedavisi ile, hastanın akciğer bulgularının sekelsiz tamamen gerilemesi ve normale dönmesi ile nefes darlığının iyileşmesi oldukça anlamlıdır. Covid-19 Pandemi sürecinde elde edilen mevcut araştırmalar ve bu son deneyim propolisin korona tedavisine olumlu katkılar sunabileceğine dair ipuçları desteklemektedir.

Haberin Devamı

Ref: https://www.actamedicamediterranea.com/archive/2021/medica-2/covid-19-and-anatolian-propolis-a-case-report

 

Yazarın Tüm Yazıları