Paylaş
Hukukumuzda bir delilin hukuka aykırı olarak elde edildiği anlaşıldığı takdirde mahkeme tarafından bir iddianın ispatında dikkate alınamayacağı kuralı geçerlidir. Üstelik de bir delilin hukuka aykırı olarak elde edilip edilmediği mahkemeler tarafından kendiliğinden dikkate alınacak, karşı tarafın itirazı olmasa dahi mahkeme bir delilin hukuka aykırı olarak elde edildiğini tespit etmiş ise bu delili dava dışı bırakacaktır.Bu nedenle öncelikle WhatsApp yazışmalarının hukuka aykırı olup olmadığının cevabı aranmalıdır.
Sadece hukuki alanda değil, kişisel verilerin korunması bakımından da WhatsApp uygulamasının ne kadar güvenli olduğu tartışmalıdır. Uzmanlar casus programlar ya da özel hayatın gizliliğinin ihlali ile bir başkasının yazışmasına ulaşmak dahası içeriği ile oynamanın mümkün olduğunu belirtmektedirler. Hal böyle olunca WhatsApp yazışmalarının hukukiliğinin tartışılması doğaldır. Ancak yine de bir yazışmanın sırf WhatsApp üzerinden yapıldığı için hukuka aykırı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu noktada WhatsApp kayıtlarının nasıl ele geçtiği önem taşımaktadır.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi bir kararında “sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların, ancak hesabın sahibi veya aynı paylaşım ortamında
(facebook/WhatsApp ) bulunan kişilerce delil olarak kullanımının mümkün olduğunun düşünülebileceği” yönünde karar vermiştir.
Konuyu biraz somutlaştırmak gerekir ise bir kişi eşinin kendisine gönderdiği WhatsApp mesajı ile hakaret ve onur kırıcı davranışta bulunduğu iddiasını ispatlayabilir, bu mesajları delil olarak mahkemeye sunabilir. Ancak bir kişi eşinin kendisini aldattığı iddiasına yönelik olarak eşinin telefonundan gizlice aldığı yazışmaları delil olarak mahkemeye sunamaz, sunsa da mahkeme tarafından dikkate alınmayacaktır.
Görüldüğü gibi elimizde mevcut olan, telefonumuzda kayıtlı olan WhatsApp mesajlarını delil olarak mahkemelere sunabilmemiz mümkün.
WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bunları sunucularında ve serverda tutmuyor. Bu nedenle de bu mesajların geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değil.
Ancak söz konusu mesajlar SMS yolu ile gönderilmişse yahut telefon araması yapılmış ise mahkemeden ilgili GSM operatörüne yazı yazılarak kayıtların gönderilmesi istenebilir. Burada dikkat edilecek iki husus vardır. Birincisi bu kayıtların GSM operatörü tarafından kişisel başvuruya istinaden değil mahkeme tarafından istenmesi ile elde edilebileceğidir. İkinci husus ise bu gelecek kayıtlarda arayan numara, arama tarihi ve konuşma süresi ile sms gönderen numara ile SMS tarihinin yer alacağıdır. SMS ve konuşma içeriğinin kaydı GSM Operatörleri tarafından tutulmamaktadır.
Paylaş