Ali Çağın Yücel
Ali Çağın Yücel
Ali Çağın Yücel

İftarda bolca tüketilen hurmaya dikkat!

Ramazan boyunca diş sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalar.

Haberin Devamı

Ramazanın vazgeçilmez yiyeceklerinden biri hurma, oruç açarken tercih edilse de, tadından vazgeçemeyenler hurmayı ilerleyen saatlerde de bol bol tüketiyor. Diş Hekimi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, hurmanın dişlere zarar verebileceğini belirtti.

Uzmanlar, hurmayla ilgili önemli bir uyarıda bulunuyorlar. Hurma diş için en tehlikeli besinlerden biri. Hurma çok yapışkan ve şekerli bir besin. O nedenle diş çürüğü oluşumunda çok etkili. Hurma yedikten sonra, mutlaka dişimizi fırçalamalıyız.

Ramazanda su kaybı meydana geleceği için tükürük oranı, akış hızı ve kalitesinde düşme meydana gelir. Dişin fırçalanmaması durumunda, ‘şeker yedikten sonra diş fırçalamadan uyunmuş’ gibi çürük oluşum hızı artar. Normalde 6 ayda oluşabilecek çürük, ramazanda bir ay içerisinde bile oluşabilir. Var olan çürükler artar, yeni çürük oluşumu meydana gelir.

Sahurda insanlar özellikle karbonhidratlı yiyecekler yiyorlar. Çürük oluşumunda karbonhidrat çok önemli bir etken çünkü şeker oranı fazla, ette de şeker var ama ekmek kadar değil.

İftardan sonra dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin

Günde iki kez, iftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerimizi fırçalamamız gerektiğine işaret eden Ali Çağın Yücel, “İftardan sonra, gıda alınmaya devam edildiği için diş fırçalanmayabiliyor. Ancak dişlerinizi korumak için, gıda almaya devam edecek olsanız dahi, dişlerinizi fırçalayın. Yemek yedikten hemen sonra plak oluşumu ve diş hassasiyeti artacağı için dişlerinizi 30 dakika sonra fırçalayın. İftar yaptıktan sonra, arada 1 saat mola verdiğiniz zaman yarım saat bekleyip dişlerinizi fırçalayın, yarım saat sonra gıda almaya başlayabilirsiniz” diye konuştu.

Ağız kuruluğuna dikkat!

Özellikle gece ağzı açık uyuyanlarda bu çok daha belirgindir. Ağız kuruduğu zaman, dişler tükürüğün koruyucu etkisinden yararlanamaz. O nedenle, su yutmamak kaydıyla, ağızlarını suyla çalkalayıp tükürebilirler. Ramazandaki en önemli sorunlardan biri de ağız kokusu. Hem mide boş hem yediğimiz yiyeceklere bağlı olarak bir koku vardır hem de ağız da kuruduğu için koku iki kat artar. Bunu engellemenin yolu da, gün içinde su yutmadan diş macunsuz dişi fırçalamak ve ağız çalkalamak.