Paylaş
İnsan yaşamı boyunca birçok bölgesinde ağrılardan muzdarip olabilir. Bu ağrılar arasında boyun ve bel ağrıları açık ara listenin birinci sırasında bulunur. Ancak ister boyun bölgesinde isterse bel bölgesinde ortayı çıksın, ilk olarak akla bu ağrıyı çeken kişiler tarafından “fıtık” şüphesi gelir. Bu yanlış kanı nedeniyle hasta bir fizyoterapiste veya doktora gitmeden tıbbi olarak kabul görmeyen birtakım yanlış tutum ve davranışlar içerisine girebilir. Sözgelimi “bel çekme” veya “boyun kütletme” tarzında bazı metotlarla bu tip ağrıları gidermeye çalışan kişiler maalesef çoğu zaman bırakın tedavi olmayı farklı pek çok soruna yol açarak bunlarla ilgili çare arama yollarına giriyorlar. Oysaki fıtık rahatsızlığı boyun bölgesinde gerçekleşen ağrıların sorumlularından sadece bir tanesidir ve daha birçok farklı sorundan dolayı boyun ve sırt bölgesinde ağrı meydana gelebilir.,
Daha çok ilerleyen yaşla birlikte görülen dejeneratif disk hastalığı gerek vücudun yaşlanma etkilerine bağlı olarak gerekse birtakım travmalar sonucunda ortaya çıkabilir.
İşte size kronik ağrılara neden olan başka bir boyun sorunlarından biri daha… Mekanik boyun ağrısı yıpranan dokuların sinirlere yaptığı baskı neticesinde meydana gelir. Genellikle boyun bölgesinde başlayan bu tür bir rahatsızlık daha sonra sırt bölümüne ve omuzlara doğru yayılma gösterir. Bu rahatsızlıkta problemin başlangıç noktasını disk dejenerasyonu oluşturur fakat ağrı farklı bölgelerdeymiş gibi algılanmasına yol açar.
Ani bir hareket sonucunda boyun bölgesindeki dokuların zarar görmesi nedeniyle kas incinmesi olarak adlandırılan bu ağrı çeşidi, omurgaya gelen bir darbe veya ligament yapıda ortaya çıkan travmalardan kaynaklanır. Direkt olarak olması gereken yerde, yani sırt bölgesinde olması gerekirken boyunda ortaya çıkan bir ağrı şeklinde kendini göstermesi kişide boyun fıtığı şüphesi oluştur. Tabii durum sanılanın aksine kas incinmesinden kaynaklanır ve kişi bunun hemen farkına varamayabilir.
Özellikle modern tıp dahilinde birçok ilgili uzmanın gözden kaçırdığı bir gerçek var ki bu da holistik (bütüncül) bakış açısı dahilinde çene problemi yaşayan bireylerin ağrı noktasında günah keçilerinin boyun bölgeleri olduğu ve fıtık tarzında ağrılarla kendini gösterdiğidir. Uzun süreli diş cerrahileri, ani ve büyük travmalar, doğumsal çene anomalileri ve anatomik çene bozuklukları gibi işlevsel bozukluklar temporomandibular eklem dediğimiz çene eklemi üzerinden kendisini boyunda ağrı ve fıtık tarzı şikayetlerle gösterebilir.
Yine omurganın aşınmasına bağlı olarak gelişen “spondylosis” dejenaratif etkileri nedeniyle tıbbi literatürde “spondiloz” olarak da tanımlanır. Ancak ağrıya sebep olan bu rahatsızlığın yaşlanmaya bağlı etkiler arasında en doğal olarak kabul edileni olduğunu söylemekte yarar vardır. Spondylosis rahatsızlığında klinik tabloda kronik bir ağrı görülmese de travmatik gelişimlere göre değişkenlik gösteren bir ağrı söz konusudur.
Sadece birkaç örnek verdiğimiz boyun ağrılarına sebep olan rahatsızlıkların sayısı arttırılabilir. Bu noktada yapılacak en doğru davranış boyun veya sırt bölgesinde bir ağrı geliştiğinde kendi başınıza birtakım kararlar almak yerine ilgili uzmana görünerek klinik muayene sonrasında gerekli tedavi ve terapi metotlarını uygulamak olacaktır.
Paylaş