Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin
Ahmet Burak Sezgin

Bel kayması bayramınızı zehir etmesin!

Ev hanımlarının titizlikle sürdürdükleri geleneksel bayram temizliğinde bel kayması riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin altını çizen Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, yaklaşan bayram öncesi temizlik sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Haberin Devamı

Yanlış ve ters bir hareket ömür boyu olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalmanıza yol açabilir. Bu nedenle evlerin olmazsa olmazı temizliğin bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapılması hem istenilen hijyenin sağlanması hem de sağlığımızın korunması açısından oldukça önemli bir durumdur. Peki, temizlik sırasında hangi hareketlerden kaçınılması gerekir?

BÜNYENİZİN TAŞIMA KAPASİTESİNİ BİLMELİSİNİZ

Öncelikle ‘son derece hafif bir vücut yapısına sahip bir bünye ancak boy ve kilo bazında orantılı bir yük taşıyabilir’ kuralını hiçbir zaman asla pas geçmemeniz ve bünyenizin kapasitesinin çok üzerinde bir ağırlık taşımakta ısrar etmemeniz gerekmektedir. Birçok ev hanımı, arkasını veya altını temizlemek üzere gardırop, TV ünitesi, büyük yemek masası, baza veya kanepe gibi oldukça ağır eşyaları yerinden oynatmaya, bir yerden farklı bir yere taşımaya çalışmakta ve maalesef ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmaktadır. Oysa çoğu zaman, kaldırmaya göre çok daha avantajlı olan ‘sürükleme yöntemi’ kullanılmalıdır. Bu yöntemle eşyaların yer değiştirmesini sağlamak eşyayı kaldırmaktansa çok daha akıllıca bir yöntem olacaktır.

Haberin Devamı

Bunun dışında ağır bir materyali yerden kaldırırken içgüdüsel olarak hemen alıp yerini değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu son derece yanlış bir davranıştır. Bir nesneyi kaldırmadan önce mutlaka onun ağırlığını kontrol etmeniz ve taşıyabileceğinizden daha fazla ağırlığı olduğunu hissettiğiniz anda onu kaldırmaktan vazgeçmeniz hayati önem taşıyor. Bel kaymaları ile bel fıtığı vakalarının % 80’lik bir bölümünün yanlış ağırlık kaldırmaktan kaynaklanıyor olması bu konuya son derece hassasiyetle yaklaşılmasını zorunlu kılıyor. Bel fıtığını belirtiler bakımından taklit eden bel kayması, bel ve sırt ağrılarının birinci derecede sorumlusudur. Yerinden oynayan omurga içerisinde bulunan sinirlerin sıkışmaları ve gerilimin artması ilk etapta fıtık şüphesi uyandırsa da bel kayması omurilik içindeki tahribatın yansıması olarak ağrı hissedilmesine neden olmaktadır.

Bel kayması bayramınızı zehir etmesin

Haberin Devamı

AĞIRLIĞI NASIL KALDIRMALIYIZ?

Bir ağırlığı kaldırmaya karar vermeniz halinde dizlerinizi kırarak eşyanın durumuna göre yere çömelmeli ve eşyayı kavradıktan sonra belinizi mümkün olduğu kadar düz tutmaya özen göstermelisiniz. Daha da önemlisi ağırlığı belinizden çok daha güçlü olan bacak kaslarınıza vermeniz gerekir. Unutmamanız gereken, hafif olduğunu düşündüğünüz bir eşya, olması gerekenden çok daha ağır olabilir ve siz bunu birden kaldırarak yükün tamamını bel bölgenize vermiş olursunuz. Bunu yaparken farkında olmadan büyük bir risk alırsınız. Basit fakat etkili ağırlık kaldırma şeklini alışkanlık edinerek yaşam boyunca uygulamanız sizi istenmeyen durumlardan büyük ölçüde koruyacaktır.

Haberin Devamı

Başka bir yanlış temizlik davranışı şeklide öne doğru uzun süre eğilerek çalışmanızdır. Bu zararlı bir davranış biçimi omurganızda zamanla kalıcı eğilmelere yani kifoz (kamburluk) durumuna sebep olur. Bu durumdan korunmak için eski tip süpürge kullanmak yerine fırça veya uzun bir sapı bulunan temizlik robotları kullanabilirsiniz. İster ağırlık kaldırın ister temizlik yapın hangi işle uğraşıyorsanız uğraşın belinizi düz tutmak bel kayması veya genel bel sağlığınız için altın kural diyebiliriz.