GeriSağlık Yaz aylarında hangi vitaminler alınmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaz aylarında hangi vitaminler alınmalı?

Yaz aylarında hangi vitaminler alınmalı?

Güzel bir cilde ve sağlıklı bir vücuda kavuşmanın yolu bu vitaminlerden geçiyor!

Yaz ayları vücudumuzu temizlemek ve detoks yapmak için en elverişli aylardır. Kış mevsiminde vücut, ısısını koruyamadığı için daha çok yemek yeme ihtiyacı duyarız. Yaz aylarında ise artan sıcaklıklar sebebiyle daha hafif ve sağlıklı gıdalara yöneliriz. Yaz aylarında vücudunuzun ihtiyacı olan tüm vitaminleri aldığınız takdirde sağlığınıza sağlık katabileceğiniz gibi vücudunuzu vitaminsiz bırakmanız halinde sağlığınızı kaybedebilirsiniz.

Tüm mevsimlerde vitaminleri eksiksiz almak gerekir. Yaz ayları vitamin konusunda meyve ve sebze çeşitliliğinin fazla olması sebebiyle vitaminleri eksiksiz karşılamak için fırsat yaratır. Vitaminlerin eksik alınması çeşitli cilt ve sağlık sorunlarına yol açarken, güzel bir cilt ve sağlıklı bir vücuda kavuşmanın yolu vitaminleri eksiksiz almaktan geçer.

VİTAMİNLERİN VÜCUTTAKİ GÖREVİ NEDİR?

Vitaminler; yaşamımızı sağlıklı bir şeklide sürdürmemizi sağlayan, çeşitli besinlerde bulunan organik maddelerdir. Halk arasında çok yaygın bir şekilde bilinen yanlışlardan biri vitaminlerin enerji verdiğinin sanılmasıdır. Vitaminler enerji vermez fakat enerji veren maddelerin vücut tarafından kullanılmasını sağlar. Vitaminler enerji oluşumuna katkıda bulunarak sindirim ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Vitaminlerin eksik alınması ise birçok hastalığa davetiye çıkaran bir durumdur.

[fotogaleri=882]

VİTAMİNLERİN ÇOĞU DA ZARAR!

Prof. Dr. Yeltekin Demirel, vitaminlerin ilaç yoluyla fazla alındığında birtakım rahatsızlıklara yol açtığını söyleyerek, şöyle devam etti: "Vitaminler ilaç yoluyla uzun süreli alındığında kusma, halsizlik, yorgunluk ve nörolojik dediğimiz sinirsel hastalıklara neden olabilir. Kas ağrıları, kramplar gibi sorunlar çıkarabilir. Aynı zamanda yapılan değişik çalışmalarda da düzenli beslenen kişilerde, yaşlı olmayan, kronik hastalığı olmayan kişilerde vitamin hapı alımının çok yararlı olmadığı hatta çok alımında birtakım sorunlar ortaya çıkardığı gözlenmiştir. Örneğin E vitamininin düzenli olarak alımının erkeklerde prostat kanseri riskini artırdığı, C ve E gibi multivitaminlerin bir arada alındığında akciğer kanseri riskini artırdığı, sigara içenlerde akciğer kanseri riskini çok daha fazla artırdığı, A vitamininin fazla alınmasının körlüğe yol açabildiği gözlenmiştir. Bu nedenle vitaminleri gereksiz yere ilaç yoluyla almamak gerekir. ‘Bir ya da iki tablet almakla bir şey olmaz’ diye düşünen insanlar yanlış düşünüyorlar."

Yaz aylarında hangi vitaminler alınmalı

VİTAMİN İHTİYACINIZI BESİNLERDEN KARŞILAMAYA ÇALIŞIN

Vitamin ihtiyacını gidermenin en sağlıklı yolu besinler aracılığıyla karşılamaktır. Peki, yaz aylarında vitamin ihtiyacımızı hangi besinlerden karşılamalıyız?

  • Sağlıklı bir cilt, saç ve kemik yapısı için A vitamini alın. A vitamini için yağ seçiminizi tereyağından yana kullanın.
  • Yorgunluk, halsizlik, ciltte çatlama ve kuruluğu önlemek için C vitamini alın. C vitamini için salatalarınıza ve yemeklerinize maydanoz ekleyin.
  • Yediğiniz besinlerden daha fazla faydalanmak için D vitamini alın. Yaz ayları D vitamini alımınızı kolaylaştıracağı için cildinize de fayda sağlayacaktır. D vitamini için peynir, süt ve yumurtadan vazgeçmeyin.
  • Adet öncesi gerginlikten ve yaz aylarının etkisiyle artan sıcak basmasından kurtulmak istiyorsanız E vitamini alın. E vitamini için ara öğünleriniz de fındık ve fıstık, ana öğünlerinizin yanında ise mutlaka bol yeşilli salata tüketin.
  • Depresyondaysanız ve kolay atlatmak istiyorsanız B1 vitamini alın. B1 vitamini için bezelye, esmer prinç ve kurubaklagil tüketin.
  • Yüzünüzdeki özellikle burun çevrenizdeki kırmızılıktan ve pul pul görünümden kurtulmak için B2 vitamini alın. B2 vitamini için yeşil yapraklı sebzeler öğünlerinizin vazgeçilmezi olsun.
  • Özellikle yaz aylarında artan baş ağrısı ve ishalden kurtulmak için B3 vitamini alın. B3 vitamini için tavuk, hindi ve sığır eti tüketin.
  • Yaz aylarıyla beraberinde gelen bitkinlik, nefes darlığı ve solgun görünen cilt problemleri için B12 vitamini alın. B12 vitamini için balık, süt ve yumurta tüketin.

YAŞLANMAYI ENGELLEYEN YAZ MEYVELERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN!

False