GeriSağlık Yaşam tarzınızı değiştirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaşam tarzınızı değiştirin

Yaşam tarzınızı değiştirin

Akıllı adam kalpten ölmez.

Dünyada bir numaralı ölüm nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, neredeyse iki kişiden birinin kalp ve damar hastalıklarından öldüğü bir ülkede yaşadığımızı belirtti.

Kalp hastalığı kader değildir. Daha da ileri gitmek gerekirse akıllı insan kalpten ölmez. Başka bir deyişle yaşamayı seven, hayattan zevk alan insan kalpten ölmez. Kalp ve damar hastalıkları önlenebilir hastalıklardır. Kolesterol, tansiyon, sigara ve şeker hastalığı en tehlikeli dörtlü. Bunlardan en çok konuşulansa kolesterol…

Kolesterol ile ilgili bilimsel gerçekler

“Kolesterol aslında zararlı değildir. Kolesterolü düşürmeye gerek yoktur. Kolesterol ilaçları zararlıdır” gibi birbirinden farklı söylemler yer alıyor medyada. Diğer yandan bilim insanlarına sorduğunuzda kolesterol en azılı düşmandır derler. Peki, hangisine inanmalı?

Kolesterol hücrelerimizin yapı taşı, olmazsa olmazıdır. Sağlıklı kolesterol düzeyi için şunu söylemek uygun olur; “Azı karar, çoğu zarardır.” Doktorunuz kolesterolden bahsederken LDL kolesterolden (düşük dansiteli lipopreotein) bahseder. Kan testlerini yaptırdığınızda genelde 4 farklı kolesterol değeri verilir. Ancak akılda tutulması gereken nokta en tehlikeli ve öldürücüsünün LDL kolesterol olduğudur. L harfi ile başladığı için “Lanetli kolesterol” de denebilir. Bilimsel gerçekler kalpten ölmek istenmiyorsa şu iki rakamın unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Yukarıda bahsettiğimiz tehlikeli dörtlüden hiçbiri yoksa, lanetli kolesterol değeriniz 130 dan küçük, dörtlüyle çoktan tanışıldıysa LDL’nin 70 civarında olması gerekmektedir.

Kolesterol organların yapı taşıdır ancak fazlası da o organlara giden can damarlarını tıkar. Evinizdeki musluktan akan su kireçli ise o musluğun bir süre sonra kireçle kaplanarak tıkanacağını ve artık su akmayacağını herkes bilir. Kolesterol de böyledir. Eğer kanınızdaki kolesterol düzeyi çok yüksekse bir süre sonra kalbinize, beyninize, böbreğinize, bacaklarınıza giden damarlar aynen kireçli suyun yaptığı gibi tıkanır. Kalp krizi geçirirsiniz. Felç geçirirsiniz. 50 metre yürüyünce bacaklarınız ağrır, durmak zorunda kalırsınız.

Yaşam tarzınızı nasıl mı değiştireceksiniz?

Yaşam tarzı değişikliği hareketli olmak ve sağlıklı beslenmek demektir. Yürüyün, merdiven çıkın, az yiyin, sık yiyin, ambalajdan, poşetten çıkan hiçbir şeyi tüketmeyin, sadece doğal topraktan çıkan yiyecekleri tüketin. Akdeniz mutfağı ile tanışın, sigaradan nefret edin. Bunları yaparken damak tadınızı da unutmayın. Haftada bir gün kaçamak yapın, sevdiğiniz yemeği yiyin.

Kolesterolün asıl fabrikası karaciğerdedir. Karaciğer, siz hiç kolesterol yemeseniz de kolesterolü üretmeye devam eder. Yani sadece yiyeceklerle kolesterolü düşüremeyebiliriz. Kolesterolünüzü düşürmek için karaciğerdeki fabrikanın kapısına kilit vurmak, üretimi azaltmak gerekir. Bunun için de fabrikadaki üretimi azaltacak olan kolesterol ilaçlarını kullanmak gerekir. Bu ilaçları 20 yıldır kullanıyoruz ve artık doktor kontrolünde kullanıldığında oldukça güvenli ilaçlar olduklarını biliyoruz. Güvenli ve yaşam uzatan ilaçlar.  

False