GeriÇocuk Sağlığı Yarıyıl tatili ebeveynler için bir fırsat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yarıyıl tatili ebeveynler için bir fırsat

Yarıyıl tatili ebeveynler için bir fırsat

Çocuğunuzla okul döneminde sıkça vakit geçiremiyorsanız...

Yarıyıl tatilinin, özellikle çocuklarına vakit ayırmakta sorun yaşayan aileler için bir fırsat olduğunu söyleyen Klinik Psikolog Mehmet Dinç, ebeveynlere çocuklarıyla ilişkilerini iyileştirecek önerilerde bulundu.

Yarıyıl tatilini değerlendirerek hem çocuklarımızla gönlümüzce ilgilenebilir hem de yıpranan ilişkimizi tamir etme fırsatı bulabiliriz. Neler yapılabileceğini şöyle sıralayabiliriz:

Önceliğimiz ne?

Normal zamanda düzenli gitmek zorunda olduğumuz bir işimiz varsa tatil döneminde, hiç olmazsa birkaç günlüğüne izin alıp çocuğumuzla geçirmemiz ,çocuğumuzun bizimle sağlıklı temeller üzerine bir ilişki geliştirmesi açısından çok önemlidir. Bunun için bir anda sıralanabilecek onlarca bahane üretmeden önceliğimizin “işimiz mi, çocuklarımız mı?” olduğunu kendimize dürüstçe sormalıyız. Önceliğimiz çocuklarımızsa onlara bizim imkanlarımız kadar değil onların ihtiyaçları kadar vakit ayırmalıyız.

Programsız olmaz

Tatilin hem biz hem çocuklarımız için işkenceye dönüşmemesi ve ilişkimizi zedelememesi için tatil başlamadan tatilde yapacaklarımızla alakalı bir program hazırlamamız işimizi kolaylaştırır. Ancak bu programın katı sınırlı bir program değil, mümkün olduğu kadar esnek bir program olmasına dikkat etmeliyiz. Bu programın dışarıda olması şart değildir. Evimizde çocuğumuzun yaşına uygun olarak oynayacağımız oyunlar ve yapacağımız faaliyetler programın içerisinde yer alabilir. Yine programı hazırlarken çocuklarımızın da görüşlerini almamız, onların keyif alacağı bir program hazırlamamız onların programa kavgayla değil keyifle katılması açısından önemlidir.

Tek olmak zordur

Tatil programımızı yaparken ve yürütürken mümkün olduğu kadar çevremizde çocuğumuzun yaşında çocuğu olan arkadaşlarımızla ortak hareket etmek hem yükümüzü hafifletmemiz hem de çocuğumuzun programdan daha çok keyif almasına yardımcı olacaktır. Biz ne kadar sabırlı, anlayışlı ve çocuk ruhlu olabilsek de çocuğumuzun kendi yaşındaki biriyle daha çok keyif alabileceği gerçeğini göz önünde bulundurmalıyız. Ayrıca masrafları ve sorumlulukları bölüşürsek hem para hem de zaman kazanmış oluruz.

Gün ışığı şart

Kış mevsiminde günlerin kısa olması sebebiyle gündüzleri sınıflarda olan çocuklarımızın gün ışığını ihtiyaçları kadar almaları mümkün olmayabiliyor. Bu nedenle tatilde hava ne kadar soğuk olursa olsun gerekli tedbirleri alarak ve çeşitli programlar organize ederek, çocuklarımızın gün ışığından faydalanmalarını sağlamamız gelişimleri açısından çok faydalı olacaktır.

Tatil ekran başında geçmesin

Ders dönemleri içerisinde gündüzlerini okulda geçiren çocuklarımız tatilde genellikle gündüzlerini ekran başında ya TV seyrederek ya da bilgisayar kullanarak geçiriyorlar. Halbuki tatilin ekran başında geçmesi hem teknoloji bağımlılığını tetiklemesi, hem çocuklarımızın tatillerini verimsiz geçirmesi hem de gelişimlerini olumsuz yönde etkilemesi açılarından zararlıdır. Dolayısıyla çocuklarımız için mümkün olduğu kadar ekrandan uzak bir tatil programı hazırlamalıyız.

AVM’lerde tatil olmaz

Çok sayıda çocuk ve genç hafta sonlarını ve yarıyıl tatillerini AVM’lerde geçiriyorlar. Halbuki devamlı tüketmek zorunda oldukları, havasız, kalabalık, gürültülü, kapalı ve çok sayıda kötü niyetli insanın olabileceği bir ortam çocuklarımızın hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal gelişimleri için yararlı değil zararlı olacaktır. Dolayısıyla AVM’ler çok sayıda anne-baba için kolay çözüm olabilir ama çoğu zaman doğru çözüm değildir. 

False