GeriSağlık Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır? Boya göre kilo hesaplama
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır? Boya göre kilo hesaplama

Vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır? Boya göre kilo hesaplama

Vücut kitle indeksi veya beden kitle endeksi, yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde oldukça merak ediliyor. Vücut kitle indeksi, vücuttaki tahmini yağ miktarını gösteren bir değer. İdeal kilosunu öğrenmek isteyen kişiler, vücut kitle indeksinin nasıl hesaplandığını araştırıyor. Peki vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır?

Vücut kilo indeksi, kişi için ideal olan kilonun hesaplanmasında kullanılan bir yöntem. Diğer bir deyişle beden kilo endeksi ile kişinin kilosunun, boyuna göre normal olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olur. Bu değerin fazla yüksek olması sağlık açısından oldukça risklidir. İşte vücut kitle endeksi hesaplama hakkında bilgiler...

VÜCUT KİLO İNDEKSİ NEDİR?

Vücut kilo indeksi veya beden kitle indeksi, vücut ağırlığı ve boy ölçülerinin belirli bir matematik hesabı ile oranlanması sonucu ortaya çıkan değerdir. Bu değer, sayının büyüklüğüne veya küçüklüğüne bağlı olarak kişinin fazla kilolu mu yoksa zayıf mı olduğunu gösterir.

VKİ 18,8 ve altı - ZAYIF

VKİ 18,5 - 24,9 arası - NORMAL

VKİ 25 - 29,9 arası ise - HAFİF KİLOLU

VKİ 30 veya daha fazla - OBEZ

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

Vücut kilo indeksi nasıl hesaplanır?
Vücut kilo indeksi (VKİ), vücut ağırlığının, “kilogram” cinsinden değerinin, boyun “metre cinsinden” değerinin “karesine” bölünmesiyle elde edilen sayıdır.

Yani; kilo/ boy X boy şeklinde hesaplanıyor.

Vücut kitle indeksini doğru hesaplamak için ilk olarak boyunuzu ve kilonuzu doğru bir şekilde ölçün.

Boyunuzun 1 metre 70 cm olduğunu varsayalım. Bu metre cinsinden 1,7 m. demektir. Bu sayının karesi, 1,7 X 1,7= 2.89 olur. Kilonuz 70 kg ise, bunu 2,89’a böldüğünüzde, sonuç 25 çıkar. Demek ki vücut kitle indeksiniz (VKİ) 25'dir.

False