GeriSağlık Vücut Geliştirmenin En Sağlıklı Yolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vücut Geliştirmenin En Sağlıklı Yolu

Vücut Geliştirmenin En Sağlıklı Yolu

Vücut geliştirmeye nasıl başlamalı ve nelere dikkat edilmeli?

Sağlıklı bir şekilde vücut geliştirme çalıştırmaları yapmak için dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır. Fitness Eğitmeni Ömer can, vücut geliştirmek isteyenlere önerilerde bulunuyor…

Antrenman bilgisi, spor fizyolojisi, anatomi, kinesiyoloji (hareket bilimi) ve beslenme direk vücut geliştirme programlarında izleyeceğimiz yolu belirler. Vücut geliştirme çalışmalarını ayrıca çalışmayı yapacak kişinin özellikleri de belirler. Yapılacak ve izlenen yol tamamen kişiye uygun olmalıdır.

• Kişinin yaşı

• Cinsiyeti

• Fiziksel uygunluk faktörleri (kas kuvveti, kas esnekliği, kalp damar dolaşım ve solunum sistemi, vücut kompozisyonu, yağ oranı ve postür yapısı)

• Irksal faktörler

• Stres düzeyi

• Motivasyon durumu

• Beslenme

• Ergonomik destekleyiciler

• Sağlık durumu ve ilaç kullanımı

İşte bütün bu saydığımız etkenler hem vücut geliştirmede izlenecek yolun belirlenmesinde hem de alınan verim konusunda önemli rol oynarlar.

Vücut geliştirme çalışmaları sırasında bazı konulara dikkat edilmezse çalışan kişinin sakatlanma risklerinin artması söz konusudur. Ağırlık çalışması öncesi mutlaka iyi bir ısınma ve stretching (germe) çalışması yapılmalıdır. Çalışmalar sırasında eğer serbest ağırlık ile çalışılıyorsa, öncelikle ağırlık tutma şekli, soluk alıp verme gibi ayrıntılarıyla teknik öğretilmelidir. Serbest ağırlıkların bağlantı ve sıkıştırma yerleri her kaldırma öncesi kontrol edilmelidir.

[fotogaleri=18]

Vücut geliştirme çalışmalarında sıkça sorulan sorular:

Spor Yaparken Ne Kadar Su Tüketmeliyim?

Bu ortam sıcaklığına, egzersizin çeşidine, süresine ve kişinin fizyolojik özelliklerine göre değişir.

Kardio Çalışmasını Ağırlık Egzersizinden Önce mi, Sonra mı Yapmalıyım?

Ağırlık çalışmalarında kullandığımız enerji kaynakları çalıştığımız enerji sistemine bağlı olarak karbonhidratlardır. Karbon hidratların kandaki hali glikozdur. Kan glikozu yavaş yavaş düşmeye başlayınca, beyin kendisini korumak için glikozları kendisine ayırır. Kardivasküler çalışmadan önce ağırlık egzersizi yaparsak metabolizma yağ yakmaya hazırlanmış olur. Üstelik kuvvet çalışmaları tam dinlenik iken yapılır kardiodan sonra yapılmaz.

Haftanın 5-6 Günü Spor Yapsam Yanlış mı Olur?

Spor yaparken kuvvetlenmeyiz, spor yaparken enerji kaynaklarını tüketir, su ve tuz kaybederiz, aynı zamanda kanda ve kasta laktik asit birikir. Organizmanın harcadığı enerji kaynaklarını yeniden toparlayabilmesi ve yorgunluk veren maddeleri dönüştürebilmesi için dinlenmeye ihtiyaç vardır. Örnek olarak 45 dakikalık spinning dersinden sonra 24 saat dinlenmek gerekir.

Spordan Önce ve Sonra Neler Yemeliyim?

Spordan iki saat önce ağır olmayan ve gaz yapmayan yiyecekler yenmelidir. Aç spor yapılmaz hipoglisemi olur.

Vücut kaybettiği enerji kaynaklarının yüzde 70’ini ilk iki saat içinde toparlar. O yüzden ilk iki saat içinde yemek yenmelidir. Yapılan egzersize göre ve kişinin amacına göre, ilk iki saat içinde kaybedilen ve ihtiyaç olan enerji kaynakları bunun yanında gerekli vitamin ve minareller alınmalıdır.

Kas Artırmak için Çok mu Ağırlık Çalışmalıyım?

Kuvvet çalışmalarında her zaman kasın yoğunluğu öz kütlesi artar. Tekrar sayısını çoğaltarak dayanıklılığınızı, ağırlığı çoğaltarak da kuvvetinizi artırabilirsiniz. Özellikle belirgin bir hipertrofi kas hacmi isteniyorsa en az %60 ağırlıklarla çalışılmalıdır.

Sabah mı, Akşam mı Spor Yapmak Daha Yararlı?

Çalışan kişiler için kendilerini ve uygun oldukları iyi hissettikleri zaman doğru zamandır. Erkek sporcular için sabah saatleri (testosteron seviyesi en yüksek zaman) uygundur.

False