GeriDoğum Vakumla doğum riskli mi? Hangi durumlarda yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vakumla doğum riskli mi? Hangi durumlarda yapılır?

Vakumla doğum riskli mi? Hangi durumlarda yapılır?

Normal doğum gerçekleşmediğinde müdahaleli doğuma gereksinim duyulduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Meliz Onbaşıoğlu, müdahaleli doğum yöntemleri arasında en çok tercih edilen vakum yöntemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Doğumun ikinci evresi (rahim ağzı açıklığının tam olarak oluşması ile bebeğin doğmasına kadar geçen süre) sırasında uygulanan, hem anneyi hem de bebeği tehdit eden ve doğumun gerçekleşmesi ile ortadan kalkacak bir durum varlığında, doğumun sonlandırılması için teknik olarak ‘forseps’ veya ‘vakum’ kullanılabilir. Vakuma göre forseps, çok daha nadir uygulanmaktadır.

Doğumun ikinci evresinin uzaması demek ilk gebeliklerde 2 saat, ikinci ve sonraki gebeliklerde 1 saati aşan süre olarak belirlenmiştir. ‘Epidural analjezi’ uygulanmazsa bu sürelere 1 saat daha eklenir.

Vakumla doğum; bebeğin iyilik halinin bozulması, güven vermeyen kalp atımlarının olması durumunda yapılır. Anneyle ilgili durumlarda (annenin yorulması, ıkınamaması vb.), doğumun kısaltılması gerektiğinde de kullanabilir.

Vakumla doğum riskli mi Hangi durumlarda yapılır

DOĞUMDA VAKUM KULLANILMASI ZARARLI MI?

Vakum, bebeğin başına yerleştirilen çan ve vakum hortumundan oluşur. Negatif basınç uygulanarak bebeğin aşağı çekilmesini sağlar. Çanlar, metal veya yumuşak maddelerden de yapılmış olabilir.

Vakum uygulaması en az 34. gebelik haftasına ulaşmış bebekler için düşünülür.

Bu uygulamayı yapan mutlaka bu konuda deneyimli bir operatör olmalıdır ve uygulama sırasında herhangi bir ilerleme sağlanmıyorsa ya da üç defadan fazla uygulanmasına rağmen doğum gerçekleşmiyorsa ısrarcı olmayıp sezaryene gidilmelidir.

Doğum sırasında vakum uygulanması hem anne hem de bebekte bazı yaralanmalara sebep olabilir.

Bebekte:

• Saçlı deri altında kanama
• Kafa içi kanama
• Kafa derisinde ezilme ve yırtıklar
• Gözde kanama
• Yeni doğan sarılığı

Annede: Genital bölge yaralanmaları, bu bölgede oluşan yırtıklar ve kanamalar.

Hem hekim hem de hasta açısından doğum sürecinin mümkün olduğunca herhangi bir müdahale gerektirmeksizin kendiliğinden olmasını arzu ederiz ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda kararı hekim verir. Biz kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimler mümkün olduğunca vakum kullanmak istemeyiz ve müdahaleleri vajinal doğum gerekmedikçe yaptırmayız. Ancak annenin ve bebeğin hayatını veya sağlığını etkileyecek bir durum söz konusuysa ve bu kaçınılmazsa, nadir de olsa vakum uygulayabiliyoruz. Her müdahalenin olduğu gibi vakum uygulanmasının da hem anne hem de bebek açısından bazı riskleri söz konusu olabilir.

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False