GeriKişisel Bakım Vajinoplasti (Vajen daraltma) nedir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinoplasti (Vajen daraltma) nedir?

Vajinoplasti (Vajen daraltma) nedir?

Vajen yapısal olarak veya normal doğum sonrası gevşeyebilmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Müjde Koyuncu, vajinoplasti-vajen daraltma operasyonu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Kadın Genital organları anatomik olarak iki bölümde incelenir:

1 - DIŞ GENİTAL ORGANLAR:

Büyük dudaklar(Labia Majör)
Küçük dudaklar(Labia Minör)
Klitoris
Kızlık zarı (Hymen)

Vajinoplasti (Vajen daraltma) nedir

2 - İÇ GENİTAL ORGANLAR:

Hazne (Vajina)
Rahim ağzı (Collum)
Rahim (Uterus)
Yumurtalıklar (Overler)
Kanallar (Tuba Uterina)

İç genital organlar daha çok üreme ile ilgili bölümlerdir.

Vajen yapısal olarak veya normal doğum sonrası gevşeyebilmektedir. Özellikle normal doğum sırasında oluşan travmaya bağlı vajinal kaslar ve bağ dokusunda hasar meydana gelip, buna bağlı olarak alt genital bölge kas ve yumuşak dokularda gevşeme yanı sıra sarkma da gözlenebilir. Bu durum zamanla cinsel fonksiyon bozukluğu yanı sıra kronik kabızlık ve idrar kaçırma gibi şikayetleri de beraberinde getirir.

Vajinoplasti dediğimiz vajen daraltma operasyonu cinsel fonksiyon bozukluğunu giderip cinsel ilişki sırasında uyumu arttırmaktadır. Aynı zamanda kabızlık ve idrar kaçırma problemlerine de çözüm getirmektedir.

 

Vajinoplasti (Vajen daraltma) nedir
 

Vajinoplasti operasyonu ofis şartlarında sedasyon altında kolayca yapılabilir. Gereken miktarda mukoza ve gevşemiş kas dokusu çıkarılır. Gevşemiş kas dokuları dikilerek dokular sıkı ve gergin hale getirilir. Hasta 1-2 gün içinde normal yaşantısına devam edebilir. Yara iyileşme süresi 1 haftada tamamlanır. 30-40 gün süreyle cinsel ilişki yasaklanır.

Operasyondan sonra özellikle ilk bir hafta tercihen bir ay süreyle hasta karın içi basıncını arttıran durumlardan ( kabızlık, sürekli öksürük ve ağır kaldırma) uzak durmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Müjde Koyuncu

False