GeriSağlık Vajinismusta Dünyada Uygulanan Yöntemler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinismusta Dünyada Uygulanan Yöntemler

Vajinismusta Dünyada Uygulanan Yöntemler

Vajinismustan kurtulmanın tek yolu güven duygusu.

Cinselliğin halen yanlış inanışlarla dolu olduğu ülkemizde özellikle vajinismus konusunda doğru tedavi yaklaşımlarına tekrar tekrar değinmekte yarar var. “Vajinismusun altında yatan neden kızlık zarı veya vajina yapısına bağlı anatomik bir engel ise basit cerrahi işlemelerle halledilir ancak neden % 90 olasılıkla psikolojik kökenlidir ve cinsel terapi gerektirir” diyen Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ, vajinismus için uygulanan son yöntemleri anlatıyor.

Vajinismus tedavilerinde dünyada en sık olarak davranışsal, bilişsel tedavi yaklaşımları ve hipnoz tedavileri uygulanıyor. Bilişsel yaklaşımlar arasında çiftlerin genital organları hakkında bilgilendirilmesi, ilk gece, cinsellik ve kızlık zarı ile ilgili doğru bilgilerin verilmesi yer alıyor. 

Sistematik duyarsızlaştırma tekniği ile uygulanılan davranışsal tedavi yöntemleri arasında ise nefes, ayna egzersizleri, kişinin vajina ve klitorisi ile barıştırılması bulunuyor.

Diğer taraftan içlerinde derin korkular taşıyan hastalarda son yıllarda uygulanan hipnoz tedavileri (hipnoterapi) çok iyi sonuçlar veriyor. Bu şekilde kişilerin içlerindeki korkuları yenmeleri ile gevşeme sağlanabiliyor.

Hipnoz “bir içe bakış, bir farkındalık ve bilinçaltını isteğe bağlı şekilde yönlendirme hali” dir. İçsel bir emilme, yoğunlaşma ve dikkatin odaklanmış şeklidir. Amacı ise bilinçaltını, bizleri yöneten bilincin frenlerinden kurtarmaktır. Deneyimli ve sertifikalı kişiler tarafından uygulanıldığında hipnozun hiçbir olumsuz etkisi yoktur.

Başarının Anahtarı “Güven”

Cinsel işlev problemlerinde terapiste ve uygulanan tedaviye “güven” en önemli unsurlardır. Tedavilerde başarı şansını artıran diğer önemli faktörler ise kişilerin seanslar sırasında kendilerine verilen yöntemleri uygun bir şekilde uygulamaları, kararlı, azimli, sabırlı olmaları, sonuna kadar kendilerine ve tedaviye inançlarını yitirmemeleridir. Ayrıca eşlerinin de tedaviye katılmaları ve destek vermeleri de son derece önemli faktörlerdendir.  

False