GeriSağlık Vajinismus Boşanma Sebebi midir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vajinismus Boşanma Sebebi midir?

Vajinismus Boşanma Sebebi midir?

Cinsel birleşme esnasında endişelenmeyin, rahat olmaya çalışın. Yoksa...

Cinsel birleşme esnasında vajenin etrafındaki kasların kasılması,tüm vücutta bir kasılma ,endişe, kadının bacaklarını sıkıca kapatması ve istemsiz bir şekilde yani kadının kontrolü dışındaki bilinçdışı vajinal kasılmalara "Vajinismus" denir.

Vajinismusa Sebep Olan Nedenler

Vajinismusun daha çok vücudun içine ve dolayısıyla benliğin sınırlarına girilmesine karşı bir savunma olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bilinçdışı savunma saldırgan ve tehditkar olarak algılanan erkeğin vücuduyla birleşmeyi reddetmektedir. Erkeğin saldırgan olarak algılanışına ek olarak cinselliğin kirli ve kötü bir şey olarak algılanması da birleşmeye karşı bir direnç gelişmesine zemin hazırlar.

Tüm bunlar psikodinamik yani bilinçdışı nedenlerdir. Ayrıca vajinismusa neden olan psikososyal nedenler de vardır.Bunlar, kişinin büyürken çevresinden aldığı tepkiler sonucunda oluşur.

Vajinismusun nedenlerinde çocukluk çağından kalma korkuların,suçluluk,ayıp,günah duygularının yeri büyüktür. Korkular en çok ,kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkularıdır. Ayrıca gebe kalma korkuları da önemlidir.

Bunların yanında;

-Eksik ya da yanlış cinsel bilgi
-Erken travmatik yaşantılar
-Eşler arasındaki iletişim biçimi
-Cinsel iletişim sorunları
-Performans kaygısı
-Kızlık zarını yitirme korkusu
-Otoriter baba
-Baba kız ilişkisindeki güçlükler
-Cinselliği aşağılayan aile
-Erken yaştan itibaren erkeklerin güvenilmez ve tehditkar olarak algılanması
-Kadınların zayıf ve çeresiz,erkeklerin baskın olarak algılanması
-Cinsel ilişkinin kötü ve acı veren bir şey olduğu fakat erkeklerin bunu istediği ve kadınların buna katlanması gerektiği şeklindeki inancın erken yaştan itibaren yerleşmesi.

Yardım aldığında çok kısa bir zaman içinde sorunu çözülür ve tedavi başarısı çok yüksek olan bir problemdir.

Erkekler Bu Duruma Ne Diyor?

Genel olarak ilk başta eşlerine karşı anlayışlı oluyorlar, zamanla düzeleceğini düşünüyorlar. Fakat bir süre sonra sorun hala devam ettiğinde, eşleri tarafından sevilmediklerini ve istenmediklerini düşünüyorlar. Eğer beni gerçekten istese bu sorun olmaz diye düşünüyorlar. Oysaki eşi, kendisini gerçekten çok seviyordur fakat o ana gelindiğinde elinde olmadan kendini kasıyor. Yardım alınmadığı takdirde sorun giderek büyüyor ve ortada bir şey yokken bile en ufak şeylerden sorun çıkmaya başlıyor. Yavaş yavaş birbirlerinden uzaklaşıyorlar ve evlilik boşanmaya kadar gidiyor.

Doğumdan Sonra Vajinismus Ortaya Çıkabiliyor mu?

Oranı düşük olmakla birlikte, ortaya çıkıyor. Bu durum, genelde çok zor ve travmatik bir doğum yapmış kişilerde meydana geliyor. Bazen de doğumdan sonra çiftler cinselliklerini öteliyorlar. Birbirlerine cinsel anlamda yaklaşmıyorlar. Bu durum da vajinismusa neden olabiliyor.

Psikolog-Cinsel Terapist Şirin Maviengin

False