GeriÇocuk Sağlığı Uzmanından ailelere aşı uyarısı: Pandemi nedeniyle ertelemeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Uzmanından ailelere aşı uyarısı: Pandemi nedeniyle ertelemeyin

Uzmanından ailelere aşı uyarısı: Pandemi nedeniyle ertelemeyin

Toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan bebeklik ve çocukluk çağında yaptırılan aşılar, koronavirüs salgını nedeniyle aileler tarafından ihmal ediliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Nur Bekmezci Çilingiroğlu, çocukların aşılar sayesinde bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık kazandığını ifade edip, aileleri uyardı. Menenjit, çiçek ve kızamık gibi hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin etkili aşılama programı sayesinde azaldığını anlatan Çilingiroğlu, "Ülkemizdeki aşılama takvimi pandemi döneminde de değişmedi. Ama aileler bu süreçte çok tedirgin. Aşıları yaptırıp yaptırmama konusunda kararsız. Pandemiye rağmen aşıların mutlaka yapılması gerekir" dedi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de birçok ülkeye kıyasla oldukça yüksek oranlara ulaşmış bir aşı uygulamasını sürdürüyor. Ancak son aylarda pandemi nedeniyle birçok aile çocuklarının aşılarını erteledi. Uzmanlar ise aşıların çocukları, en az şu an yaşanan kadar önemli tehlikelerden koruduğuna dikkat çekerek aşıların ertelenmemesi için aileleri uyardı. Uzm. Dr. Nur Bekmezci Çilingiroğlu, çocukların aşılar sayesinde bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık kazandığını ifade etti. Menenjit, çiçek ve kızamık gibi hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin etkili aşılama programı sayesinde azaldığını anlatan Çilingiroğlu, "Ülkemizdeki aşılama takvimi pandemi döneminde de değişmedi. Ama aileler bu süreçte çok tedirgin. Aşıları yaptırıp yaptırmama konusunda kararsız. Pandemiye rağmen aşıların mutlaka yapılması gerekir. Sağlık ocaklarında düzenli bir aşı takvimi var. Bakanlığımızın yaptığı aşıların da tarihleri bellidir. Ailelere bu tarihler bildiriliyor. Bu tarihlerde maskelerini takıp genel hijyen kurallarına dikkat ederek yanlarına dezenfektan ve kolonya alıp aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. Özel aşıları da kendi çocuk doktorlarının önerdiği aşı çizelgesine uygun şekilde yaptırmalarını istiyoruz. Pandemi nedeniyle bunu ertelemesinler. Çünkü bu kez başka sıkıntılar yaşayabilirler. Bu aşıların hepsi çocuklar için hayati öneme sahip. Toplum sağlığı için çok önemli. Bir çocuğun aşılanmaması başka çocukların hayatını tehdit edebilir. Hem bakanlığın zorunlu aşıları hem de özel aşılar doktorun uygun gördüğü tarihlerde yapılmalıdır" dedi.

Her kronik hastalığa farklı aşılama programı

Hepatit B., çocuk felci ya da kızamık aşılarının yapılmaması durumunda çocukların farklı sistemlerinin etkilenebileceğini kaydeden Uzm. Dr. Çilingiroğlu, her aşının düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatarak yapılmamasının hem çocuğa hem de toplum sağlığına olumsuz etki edebileceğini dile getirdi. Bulaşıcı hastalıkların bir çocuktan diğer çocuğa geçme riski taşıdığını anlatan Çilingiroğlu, şunları söyledi: "Özel durumlara sahip çocukların bağışıklığı düşük olduğu için immün yetmezlik gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Kronik hastalıklar, kalp ve akciğer hastalıkları olabilir. Bunlar kendi özel polikliniklerinde takipli hastalardır. Onlara yönelik bazı özel aşılar olabilir. Rutin aşılama programları dışında bu çocuklara farklı aşılar yapılır. Onlar da pandemi döneminde daha da titizlenerek aşılarını ihmal etmemeli. Ama her kronik hastalığa yönelik farklı aşılama programları olabiliyor. Rota virüsüne karşı aşılar önemli. Özel aşı kapsamındaki aşıların da yapılmasını öneriyoruz."

False