GeriSağlık Unutkanlık mı Alzheimer mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Unutkanlık mı Alzheimer mı?

Unutkanlık mı Alzheimer mı?

Her unutkanlık alzheimer anlamına gelmez ancak habercisi olabilir.

Dünya nüfusundaki yaşlanma, beraberinde bunama, parkinson ve felç gibi ileri yaş hastalıklarının artışını da beraberinde getiriyor. Özellikle bunamadaki artışın yarıdan fazlasına Alzheimer hastalığı yol açıyor. Bu sebeple, 65 yaşın üstündeki nüfusun yaklaşık yarısı Alzheimer riski ile karşı karşıya!

Alzheimer hastalığı, bugün için unutkanlık hastalıklarının en sık rastlanılan ve halk tarafından en fazla tanınan sebebi. Ama ileri yaşta ortaya çıkan unutkanlıkların Alzheimer hastalığı olduğunu düşünmeyin. Bunlar; inme, felç, paranoya, depresyon, zihinsel güçlükler, konuşma bozuklukları ve hareket bozuklukları gibi alzheimer dışı hastalıklar olabilir.

Alzheimer Dışı Hastalıkların Belirtileri

Alzheimer dışı hastalıklarda yine beynin farklı bölgeleri etkilendiği için hastalıkların ilk belirtileri ve ortaya çıkış biçimleri de farklı oluyor. Örneğin; beyin damarlarında tıkanma sonucu ortaya çıkan geçirilmiş felçler, yürüme ve konuşma bozuklukları, idrar kaçırmalar alzheimer hastalığı olarak düşünülebilir.

Unutkanlığın yanı sıra parkinson hastalığına benzer biçimde titremeler, hareketlerde yavaşlama, nedensiz düşmeler, erkenden ortaya çıkan hayal görmeler yaşanabilir. Sadece konuşma ve ifade zorluğu ya da sosyal davranışlarda bozulma izlenebilir. Toplum içinde anormal hareketler (soyunma gibi) kişiliğin değişmesi veya içe çekilme, etrafa ilginin azalması diğer ilk ortaya çıkan belirtiler de olabilir.

Yukarıda genel özellikleri anlatılan “Alzheimer hastalığı dışındaki” unutkanlıklar kendini ortaya koyan hastalıkların erkenden tanınması, tam ve doğru teşhisi esas olarak iki bakımdan önem taşır.

İlk olarak bu hastalıklarda göze çarpan belirtiler unutkanlık değil, hastalığa göre farklı farklı (davranış bozuklukları, hareket bozuklukları, yürüme bozuklukları, felçler vs.) semptomlardır. Bu nedenle tanının konulması gecikebilir, hasta oyalanabilir. İkinci ve daha sık rastlanılan risk ise; bu kez bu hastalıkların Alzheimer hastalığı zannedilip, öyle tedavi edilmeye çalışılmasıdır. Oysa bu hastalıkların hepsinin sebepleri ve seyirleri birbirlerinden farklı olduğundan, tedavilerde bazı ortak olan yönler bulunsa da temel olarak farklı yaklaşımlar gerektirirler.

Nörolog Doç.Dr.Lütfü Hanoğlu 

False