GeriÇocuk Sağlığı Türkiye’de 3 milyon engelli çocuk var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türkiye’de 3 milyon engelli çocuk var

Türkiye’de 3 milyon engelli çocuk var

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü… Türkiye’de 3 milyon engelli ya da özel gereksinimi olan çocuk bulunduğuna vurgu yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat, önemli açıklamalarda bulundu.

Dünya Engelliler Günü kapsamında engelli ve özel gereksinimi olan çocukların sağlığı ve bakımına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cem Koray Fırat, “Özel gereksinimi olan çocukların bakımı ve sağlığı yine özel ilgi ister. Bir toplumun gelişmişlik düzeyi bu çocukların topluma kazandırılması ile belirlenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün hesaplamalarına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğu tahmin edilmektedir. Bu saptama, Türkiye’de 3 milyon engelli ya da özel gereksinimi olan çocuk olduğu anlamına gelmektedir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çocuklarda sorunun hekim tarafından erken saptanması, ardından ayrıntılı derecelendirilmesi gerekmektedir. Aile çocuğun tanısı ve ek sorunları konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir. Çocuğun durumu ve ihtiyaçları aktarılırken, ailenin bazı ruhsal bunalım aşamalarından geçebileceği; ancak durumu kabul etme aşamasına gelen ailelerin sağlık personeli ile işbirliği yapabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle ailelere gerekirse psikolojik destek sağlanarak, durumu kabul etme noktasına getirmek çok önemlidir. Bunların yanı sıra genetik danışma da, ailenin benzer sorunu olan çocuklara sahip olmasını önlemek açısından gereklidir.”

AİLEYE SOSYAL DESTEK SAĞLANMALI

Uzman Dr. Cem Koray Fırat, “Özel gereksinimli çocuğun, eğitimiyle ilgili potansiyel olanaklar ve güçlükler açısından aile ortamı ile sosyal çevre değerlendirilmelidir. Bu noktada sosyal hizmetler uzmanları devreye girerek aileye sosyal destek sağlanmalıdır. Sorunun tedavi edilebilir yönlerinin tedavi edilmesi ve kalıcı sakatlıkların önlenebilmesi için ekipte; pratisyen hekim, çocuk hekimi, gelişim nöroloğu, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmetler uzmanı ve eğitimci mümkünse bulunmalıdır. Toplumda, özel gereksinimli çocukların bakımında ‘Ne yapamadığını değil, Neler yapabileceğini görün’ yaklaşımı temel alınmalıdır. Özel gereksinimli çocukların bakımı hem hastanede, hem de toplum içinde yapılmalıdır” diye konuştu.

ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 2

“Özel gereksinimli çocukların eğitilmesi, onların kendi yaşantılarını sürdürmeleri açısından çok önemlidir” diyen Uzman Dr. Cem Koray Fırat, “Ülkemizde özel gereksinimli çocuklar arasında okula gidenlerin oranı yalnızca yüzde 2’dir. Engelliler için özel okullar da olmakla birlikte modern eğitim yaklaşımı; özel gereksinimli çocukların normal eğitim veren okullarda yetiştirilmesini öngörmektedir. Böylece erken dönemde bu çocukların yaşama alışmaları, toplumun da onları benimsemesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Özgül eğitimleri sırasında özel gereksinimli çocuklara, toplumdaki engellilik hakları konusunda bilgi verilmelidir” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Unutulmamalıdır ki engelli bireyleri yaşamları boyunca kısıtlayan yegâne şey onların ihtiyaçlarına cevap vermeyen çevredir. Özel gereksinimli çocuklar, aileleri, sosyal çevreleri ve toplum tarafından şefkat, ilgi ve anlayışla çevrelenmelidir. Bakımı, eğitimi, sosyal ihtiyaçları karşılanmış her çocuk gibi onlar da geleceğe umutla bakabilmelidir.”

False