Geriİsimler Sözlüğü Türk Hükümdar İsimleri - En Güzel, Eski Ve Etkileyici Türk Hükümdarlarının İsimleri İle Anlamları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Türk Hükümdar İsimleri - En Güzel, Eski Ve Etkileyici Türk Hükümdarlarının İsimleri İle Anlamları

Türk Hükümdar İsimleri - En Güzel, Eski Ve Etkileyici Türk Hükümdarlarının İsimleri İle Anlamları

Hükümdarların Türk milletinin tarihinde ayrı bir yeri vardır. Kelime anlamı olarak hükümdar hakan, padişah, taht sahibi, kral ya da bir ülkeyi tek başına yöneten devlet başkanı anlamlarına gelmektedir. Türk tarihinden günümüze kadar geldiğimizde ismi bilindik pek çok sayıda Türk hükümdarlarına rastlamaktayız. Bu bilgiler bizlere Türk tarihi derslerinde öğretilmektedir. Türk hükümdar isimleri nelerdir, en güzel, en eski ve en etkileyici Türk hükümdarlarının isimlerini anlamlarıyla beraber derledik.

Türk insanları çocuklarına, torunlarına ve yeğenlerine farklı, anlamlı ve tarihte yer alabilen isimleri koymaktadır. Bu koyulan isimler arasında anlamlarıyla beraber Türk hükümdarlarının isimleri dikkat çekmektedir. Günümüzde de çevremizde mutlaka Türk hükümdar isimlerine sahip tanıdıklarımız vardır. Önemli olan bu isimler arasından en eskileri en etkileyici olanlarını ve en anlamlılarını bilmektir. 

 En Güzel Türk Hükümdar İsimleri ve Anlamları 

 Hükümdar kelimesi Arapça ve Farsça sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Bu kelime eski dönemlere dayanan ve monarşinin olduğu devirlerde kullanılmaktadır. Dolayısıyla da Türk tarihinden çok sayıda hükümdar ismi bulunmaktadır. 

 Bu isimlerden en güzel olanlarını anlamlarıyla beraber anlattık. Tarihe baktığımızda dünya üzerinde hüküm süren hükümdarların isimlerine rastlamaktayız. Büyük İskender, Cengiz Han ve Büyük Kiros bu isimlere birer örnektir. Bizleri ilgilendiren ise Türk hükümdarlarının isimleridir. 

 İşte en güzel Türk hükümdarlarının isimleri şöyle sıralanmaktadır: 

Bilge Kağan 

Metehan 

Yavuz Sultan Selim 

Mustafa Kemal 

Alpaslan 

Bu Türk hükümdar isimlerinin anlamlarını da verelim. Bilge Kağan bir erkek ismidir ve iki kelimeden yani iki farklı isimin birleşiminden meydana gelmektedir. Anlamına baktığımızda Göktürk hakanı ve ikinci Göktürk hanedanlığının kurucusu karşımıza çıkmaktadır. Bilge demek örnek kimse, iyi, ahlaklı, bilgili, her şeyi bilen, hakim ve olgun demektir. Kağan demek de hanların bağlı bulunduğu devlet başkanı demektir. Kağan isminin bir diğer karşılığı da hakandır. Dolayısıyla bilge kağan bilgili ve örnek gösterilen devlet başkanı anlamındadır. 

 Metehan isminin anlamı ise yönetici ve lider demektir. Hükümdar olan anlamına gelmektedir. Yavuz Sultan Selim ismi de üç farklı kelimeden ve üç farklı isimden meydana gelmektedir. Bu ismin anlamı da yaman, güzel ve güçlü demektir. 

 Mustafa Kemal ismi Türkiye ülkesinde her kişinin bildiği hükümdar ismidir. İki kelimeden yani iki farklı ismin birleşiminden oluşmaktadır. Kemal ismi tek başına Arapçadan gelerek yüksek değer, yetkinlik, olgunluk, tamlık, mükemmellik ve değerlilik anlamındadır. Mustafa ismi ise seçilmiş olan kişi anlamındadır. 

 Alpaslan isminin anlamı da cesur, yürekli kişi ve yiğit demektir. Alp ve aslan isimlerinin birleşiminden meydana gelmektedir. Büyük Selçuklu hükümdarının ismidir. 

 En Etkileyici Türk Hükümdar İsimleri ve Anlamları 

 Türkiye ülkesinde etkileyici bulunan çok sayıda Türk hükümdar ismi yer almaktadır. Aynı zamanda bu etkileyici Türk hükümdar isimleri en eski isimler arasında da yer almaktadır. 

 İşte en eski ve en etkileyici Türk hükümdar isimleri şöyledir: 

Atilla 

Teoman 

Timur 

Fatih Sultan Mehmet 

Kanuni Sultan Süleyman 

Atilla isminin anlamı kahramanlık demektir. Büyük Hun imparatorunun ismidir. Kahraman, güçlü ve babacan anlamlarına gelmektedir. 

 Teoman isminin anlamı ise Hun imparatoru Metehan'ın babasından gelmektedir. Bu ismin anlamı da kaya gibi sağlam olan demektir. Kuvvetli ve yüce kimse anlamlarına gelmektedir. 

 Timur ismi ise bir Türk Moğol imparatoru ismidir. Bir hükümdar ismi olan Timur isminin anlamı da demir demektir. Çelik kadar güçlü anlamlarına gelmektedir. 

 Fatih Sultan Mehmet ismi herkesin bildiği Türk hükümdarlarının arasında yerini almaktadır. Bu isim üç kelimeden yani üç ismin birleşiminden meydana gelmektedir. Fatih isminin tek başına anlamı bir kaleyi tutan onu sahiplenen manasındadır. Sultan zaten hükümdar demektir. Mehmet isminin anlamı da yerde ve gökte övülen kişi demektir. Dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet övülen hükümdar ve kale sahibi padişah anlamlarına gelmektedir. 

 Kanuni Sultan Süleyman ismi de Türk hakimiyetini doruk noktasına ulaştıran hükümdar isimleri arasındadır ve her birey bilmektedir. Bu isim de üç kelimeden ve üç farklı ismin birleşmesinden oluşmaktadır. Kanuni isminin tek başına anlamı kanuna yani yasalara ait olan demektir. Sultan kelimesi padişah ve hükümdar demektir. Süleyman isminin anlamı da huzur demektir. Kanuni Sultan Süleyman isminin anlamı huzurlu ve yasaları benimseyen hükümdar anlamına gelmektedir. 

False