GeriYenidoğan Tüm ayrıntılarıyla yeni doğan bebek banyosu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüm ayrıntılarıyla yeni doğan bebek banyosu

Tüm ayrıntılarıyla yeni doğan bebek banyosu

Yeni doğan bebeğinize banyo yaptırırken nelere dikkat etmelisiniz?

Bebeğin ilk banyosu önemli ve heyecan vericidir. Islak, kaygan, kıvranan ve ağlayan yeni doğan bebeği her yıkayıştan sonra banyo deneyimi giderek artar, annenin endişeleri de yatışmaya başlar. Peki, yeni doğan bebeğe nasıl banyo yaptırılmalıdır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, konuyu tüm ayrıntılarıyla bizlerle paylaştı.

Bebeği tamamen kirlenmediği sürece her gün yıkamak gerekmez, bezi değiştikten sonra ve besledikten sonra yerel temizlik yeterli olabilir. Banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada 2-3 kere banyo yaptırılabilir, ancak her gün yaptırılan banyonun da bebeği rahatlatıp iyi uyumasını sağladığı da bir gerçektir. Banyo için günün her anı uygundur ama yatmadan önce yapılan banyo, bebeğin gevşemesini sağlar ve onu uykuya hazırlar. Bebeği beslemeden hemen önce veya hemen sonra yıkamamak gerekir; açken huzursuz olabilir, tokken kusabilir. Soğuk havalarda banyo sırasında bebeğin üşüyebileceğini düşünüyorsanız o gün yıkamayı atlayabilirsiniz.

Yenidoğan banyosu nasıl yaptırılmalı?

Bebeğin göbek bağı kalıntısının düşmesinden önce göbek bağının ıslanmasını önlemek için süngerle banyo yaptırmak en iyisidir.

Önce banyo yaptırılacak odayı veya banyoyu 22-25 derece ısıtıp bebek yumuşak bir havluya yatırılır. Genişçe bir leğene ılık su konur. Bir sünger veya banyo bezi hazırlanır. Bebek, üşütmeyecek şekilde sarılır ve her seferinde bir bölge açılarak yumuşak bir şekilde silinir. Silinen yer kurulanıp sarılır ve diğer bölgeye geçilir. Bebeğin alt tarafını yıkamaya başlamadan bezi çıkarılmaz. Vücudun en temiz yerinden başlanıp en kirli yerine geçilir. Bebeğin kafası yana yatık olacak şekilde karın üzerine yatırılır, boynu ve sırtı yıkanır, ardından bacaklar yıkanıp durulanır. Genital bölge ise önden arkaya doğru yıkanmalıdır. Erkek bebeklerde penis başındaki deriyi geriye çekmeden yıkanmaya özen gösterilmelidir.

Baş temizliği: Haftada bir-iki kez bebek sabunu veya şampuanıyla bebeğin başı yıkanabilir. Aradaki günlerde ise sadece suyla yıkamak yeterli olur. Diğer yerlerine geçmeden bebeğin önce başı kurulanır. Şebeke suyu temizse, başı top gibi kavranarak akar suda yıkanır. Su temiz değilse ya da temizliğine güvenilmiyorsa içme suyuyla bebeğin başı yıkanabilir. Yüz temizliği için sabun gerekmez. Sıcak suyla nemlendirilmiş pamuk toplarıyla bebeğin gözleri ve kulakların dış tarafları silinir, ardından yüz kurulanır.

Küvet banyosu nasıl olmalı?

Göbek kordonu iyileştikten sonra bebek, küvet banyosu yapabilir. Bebeği soymadan önce malzemeler hazırlanır. Bu malzemeler şunlardır: Bebek sabunu/şampuanı, yıkama bezleri, steril pamuk topları, havlu, temiz bez, pişik için merhem, giysi.

Küvete 5 cm. kadar su konur. Su sıcaklığı, dirsek ile kontrol edilir. Bir el ve bir kolla, baş ve sırtı desteklenerek yavaş yavaş suya daldırılır. Serbest kalan elle ise temiz bölgelerden kirli yerlere geçilir. Gözler ayrı steril toplarla temizlenir. Kulaklarının arkası ve boynu yıkanır. Eller ve popo ise sabunladıktan sonra durulanır. Ön kısımlar yıkanıp durulandıktan sonra bebek temiz bir havluya sarılır, güzelce kurulanarak giydirilir.

False