GeriSağlık Tüketime Hazır Su Ürünlerinde Alarm!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tüketime Hazır Su Ürünlerinde Alarm!

Tüketime Hazır Su Ürünlerinde Alarm!

Bazı su ürünlerinin hijyenik şartlara uygun olmadığı tespit edildi.

Çomü Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, çeşitli şekillerde tüketime sunulan su ürünlerinden bir kısmının hijyenik şartlara ve standartlara uygun olmadığı belirlenirken tüketicilerin sağlığını tehdit ettiği bildirildi.

Çomü Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu ile araştırma görevlisi Ender Künili tarafından yapılan araştırmada Marmara bölgesindeki hazır su ürünleri incelendi.

Çolakoğlu, işlenerek hazırlanmış ve çeşitli şekillerde tüketime hazır hale getirilen su ürünlerinin dondurularak veya konserve ile salamura şeklinde ambalajlandığına ve bu ürünlerin fabrikalarda işlenip paketlendikten sonra marketler aracılığıyla tüketime sunulduğuna değindi.

Tüketicilerin Sağlığını Tehdit Ediyor

Yapılan araştırmada bölgede satışa sunulan su ürünlerinin mikrobiyolojik açıdan riskli olup olmadığı incelendi. Elde edilen sonuçlara göre incelenen dondurulmuş ürünlerin yüzde 25'i, tuzlanmış ürünlerin (lakerda, ançuez, ezme) yüzde 13'ü, dumanlanmış ürünlerin yüzde 17'si, marine ürünlerin yüzde 5'i, konserve ürünlerinin ise yüzde 10'unun Türk standartlarına uygun olmadığı ve hijyenik açıdan yetersiz oldukları belirlendi.

Tüketicilere Düşen Görevler

Tüketicinin de gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesi ve alacağı ürünleri iyi tanıması gerekiyor. Alınan ürünlerde, dondurulmuş ürünlerin sıfırın altında 18 derecede saklanmasına ve çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmamasına, pişirme işlemi uygulanacak ürünlerde ısıtma işleminin yeterli uygulanmış olmasına, pişmiş ya da çiğ gıdaların birbiriyle temasından kaçınılmasına dikkat edilmesi şart!

A.A

False