GeriSağlık Trafikte kadın-erkek krizine son
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Trafikte kadın-erkek krizine son

Trafikte kadın-erkek krizine son

Kadınlar gerçekten problem mi?

Yavaş gittiği, her kırmızı ışıkta durduğu ve arabayı uzun sürede park ettiği için suçlanan kadın sürücülerin sorunlarını, Trafik Çevre ve Direksiyon Eğitmeni Banu Ortaç’a danıştık. Ortaç’ın en az kadınlar kadar erkekleri de ilgilendiren gözlemleri, daha uyumlu bir trafik akışı sağlamak için kulak verilmesi gereken öğütler niteliğinde.

Kadınların erkeklere oranla daha zor öğrendiği ve uyguladığı teknikler neler?

Park etme, dönüşler, bayanlarda baylara oranla sıkıntı olabiliyor. Bütün bayanlar için geçerli değil tabii. Araç kullanırken başta kabiliyet sonra soğukkanlılık önemli. Uygulanan teknikler başta biz öğreticilerin mümkün olduğunca rahatlatıp serinkanlı olmalarını sağlamak. Daha sonra da birçok kez pekiştirme amaçlı çalışmalar yaptırılmaktadır.

Kadınlar en çok hangi durumlarda panik yaşıyorlar ?

Kadın sürücülerin çoğunluğu kendi kullandıkları araçların hacminden daha büyük olanları yanlarında görünce panik yaşıyorlar.(Örneğin; otobüs, kamyon vb.) Birde kapalı otoparklara giriş ve çıkışlarda da bir hayli panik yaşayan bayanlarda var.

Kadınlar dikkatli olduğu için mi yoksa başka eksikliklerinden mi kaynaklı erkek sürücülerle sorun yaşıyorlar?

Kadınların erkeklere oranla detaycı olmaları direksiyon başında da kendini gösteriyor. Maalesef detaycı düşünmeden kaynaklı olarak kararsızlık ve yavaş hareket etmeleri de sorunlara sebep oluyor.

Bir kadının park sorunu yaşamasının nedenleri neler olabilir ?

Aslında tüm kadınlar dememek lazım. Kadınların yüzde 80’i kendi aile bireylerine ait araçları kullanmakta bu sebepten dolayı gözlemlediğim kadarıyla yanış yaparım endişesi kendini gösteriyor. “Ya çarparsam, ya arabayı çizdirirsem?” korkuları var. Ayrıca aynaları kullanmakta da sıkıntılar var. Birçok kişi araç kullanmayı ve park etmeyle ilgili belirli teknikleri usta öğreticilerden değil de yakınlarındaki erkeklerden öğrenmeye çalışmaları ve bu arada da çeşitli sıkıntılar yaşamaları.

Lastik patlaması gibi durumlarda sorun yaşayan kadınların öncelikle yapması gerekenler nelerdir?

Fiziksel olarak kadınlar erkeklere göre daha narinler. Lastik değiştirmenin de belirli bir güç gerektirdiği yadsınamaz. En iyisi, sürücü bayanların her zaman yanlarında bulundurmaları gereken yol yardım şirketlerinin numaraları (Çoğu kasko şirketleri bu hizmeti veriyor). Öncelikle mümkün olduğunca yolun sağ tarafına aracı çekmek, aracın arkasına reflektörü yerleştirip aracın dörtlülerini yakmalıdır. Yol yardımını arayıp en güvenli şekilde yardımın gelmesini beklemeleri onlar için en uygunu olur.

Kadın sürücülere önerileriniz neler?

Bayan sürücüler bay sürücülere göre tek noktaya hedeflenmekte zorlanıyorlar. Bu sebepten dolayı dikkatlerini tek noktaya vermek amaçlı çeşitli çalışmaların uygun olabileceğini düşünüyorum ( Meditasyon, yoga vb. kişisel çalışmalar).

Var olan tüm bu sorunları ve nedenlerini düşündüğümüzde hem kadınlara hem de erkeklere esnek davranma gibi bir görev düştüğünü görüyoruz.

False