GeriSağlık Tiroid ilacını gereksiz yere kullanmayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tiroid ilacını gereksiz yere kullanmayın!

Tiroid ilacını gereksiz yere kullanmayın!

Tiroid ilaçlarının gereksiz kullanımı bakın neye yol açıyor?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzman Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, tiroid bezinin 25 gram ağırlığında, kendisinin küçük ama fonksiyonlarının büyük olduğunu ve halk arasında, ‘Adem elması’ olarak gırtlağın hemen önünde iki taraflı bir bez olduğunu söyledi.

Tiroid ilacını gereksiz yere kullanmayın

TİROİD BEZLERİ, MOTOBOLİZMA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye’de guatrın görülme sıklığı yüzde 30’dur. Hastalığın farkında olmayan her 10 kişiden 3’ünde bu hastalık mevcuttur. O nedenle tiroid şikayeti olanların tarama yaptırması önemlidir.

TESADÜFEN TANI KONULUYOR

Bu hastalığın genelde tanısı tesadüfen başka amaçlı yapılan tetkikler esnasında konuluyor. Ultrason veya rutin kan testleri sırasında tespiti yapılabiliyor.

 

Tiroid ilacını gereksiz yere kullanmayın
 

TİROİD İLAÇLARINA DİKKAT

Tiroid ilaçları uygun olmayan hastalarda kullanılıyor. Özellikle kemik erimesi ve katle ritim bozukluklarına yol açtığı için, riskli hastalarda kalp hastalarında, bayanlarda menopoz sonrası dönemde bu ilaçların gereksiz kullanılmaması gerekiyor. Kullanılırsa kişide kalp ritim bozuğu ve kemik erimesini artırıyor. O nedenle uygun olmayan hastalarda tiroid ilaçları kullanmamak gerekir. Uygun hastalarda kullanılmalıdır.

TEDAVİNİN TAKİBİ ÖNEMLİ

Bazı gurup hastalıklarında ilaç tedavisi gerekmez sadece takip yapılır. Bazı hastalıklarda zehirli guatrlarda ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi, tiroid yetmezliğinde ise troid hormonları kullanılır. Tiroid kanserinin teşhisi oldukça kolay biopsi ile yapılabiliyor. Büyük bir çoğunluğunun tedavisi cerrahi ve iyot tedavisiyle gideriliyor. Önemli olan cerrahinin ardından tedavisinin ihmal edilmemesidir.

İHA

False