GeriBebek Beslenmesi Televizyon izlerken çocuğunuzu emzirmeyin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Televizyon izlerken çocuğunuzu emzirmeyin

Televizyon izlerken çocuğunuzu emzirmeyin

Çocuğunuzun sevildiğini hissetmesini istiyorsanız onu doğru şekilde emzirmelisiniz.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, annenin çocuğunu emzirmesinin duygusal iletişimi kuvvetlendirdiğini söyledi. Televizyon izleyerek çocuk emzirmenin yanlış olduğunu vurgulayan Yağcı, anne sütü ve normal doğum hakkında da bilgi verdi.

Yağcı, Halk Sağlığı Müdürlüğünce Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Bebek beslenmesi ve gelişimsel kalça çıkığı" konulu toplantıda, katılımcılara anne sütü, normal doğum ve bebeğin emzirilmesine yönelik bilgi verdi.

Anne sütünün eczanelerde satılmadığını ve bu besinin özelliklerin de başka bir canlıda olmadığını dile getiren Yağcı, "Ne ineğin ne keçinin ne eşeğin ne de devede anne sütündeki özellikler bulunmuyor. Çünkü onlarda böyle bir mekanizma yok. Yaradan bize, 'ben sana gösteriyorum ey insanoğlu, şu doğumunu normal yap ve benim verdiğim nimetlerden yararlan ki çocuk da sağlıklı bir bağırsak yapısı oluşsun ve çocuk sağlıklı gelişsin' diye mesaj veriyor. Eğer sen bunu yapmazsan o anlattığım mekanizma çalışmayacak. Çalışmazsa da sezaryenle doğan çocuklarda sorunlar ortaya çıkıyor" dedi.

Yağcı, sezaryenle dünyaya gelen çocuklarda besin alerjisinin 8 kat daha fazla görüldüğünü hatırlattı.

“Annenin çocuğunu televizyon izlerken emzirmemesi gerekiyor”

Annelerin bebeklerinin kaç gram süt aldığı konusu yakından takip etmesi gerektiğini vurgulayan Yağcı, şunları kaydetti:

"Annenin çocuğunu emzirmesi duygusal iletişim kurmasıdır. Annenin çocuğunu televizyon izleyerek emzirmemesi gerekiyor. Emzirirsen de o çocuk seni emmez. 'Sütüm olmadı' diyenlere bakın hepsinin altında bir şey çıkıyor. Kocanla konuşurken o çocuğu emzirirsen seni emmez. O önce senden sevgi bekliyor. Anneler çocuğun sevildiğini hissetmesini istiyorsa onları emzirsin. Sadece onun açlığını ve tokluğunu düşünme. Onu bir içine sindir. O çocuk senin içinden geldi. Orayı arıyor. Çocuk 9 ay boyunca anne sıvısının tadını beynine yazar. Yeni doğan bebeğin en gelişmiş duyusu kokudur. Bebek, annesinin kokusunu arar. O kokuyu duyarsa susar çünkü güvende olduğunu hisseder."

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Uzel ise kalça çıkığının, eklemin normal gelişememesi şeklinde kendini gösteren bir kas iskelet sistemi hastalığı olduğunu söyledi.

Eklem gelişim bozukluğunun da önemli bir problem olduğunu dile getiren Uzel, araştırmalara göre ortalama Türkiye'de yeni doğan her bin bebekten 15'inde gelişimsel kalça çıkığı veya çıkığa meyil görüldüğünü anımsattı.

AA

False