GeriHamilelikte Sağlık Tebrikler hamilesiniz!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tebrikler hamilesiniz!

Tebrikler hamilesiniz!

Hamilelik serüveninin ilk ayında bebeğin gelişimiyle ilgili her şey!

40 hafta süren hamilelik serüveninizin ilk ayında bebeğinizin gelişimini merak ediyorsanız işte size cevabı...

Doktorunuzun size bebeğin geliş tarihini hesaplaması, sizin en son adet tarihiniz ile doğrudan ilişkilidir. Doktorlar bebeğin gelişimini izlerken haftayı baz alırlar.Yumurtanın ne zaman parçalandığı veya spermle ne zaman birleştiği kesin olarak belli olmadığından dolayı uzmanlar son adet tarihini hamileliğin başlangıcı olarak alırlar. Bu sebepledir ki hamileliğinizin ilk haftası sizin en son periyodunuzun ilk günüdür. Toplam gebelik süresi 40 hafta yani 280 gündür.

Hamile kalmadan önce kullandığınız ilaçlar varsa bu ilaçların hamileliğinizi ne derece ve nasıl etkilediğini sorgulamak ve araştırmak, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek açısından oldukça önemlidir. (Eğer gerçekten doktor kontrolünde ilaç alıyorsanız hamileliğiniz sırasında bu ilaca devam edip edemeyeceğinizi mutlaka doktorunuza danışın.)

2. HAFTA

YUMURTALAMA DEVAM EDİYOR!

2. haftada hormonlarınız hızla çalışmaya başlamış, döllenmiş yumurtanızın gelişimi devam etmektedir. Bu haftanın sonunda östrojen hormonları harekete geçmeye, yumurtanın yerleşeceği tabaka, (rahim içindeki endometrium bölgesi) hamileliğe uygun bir şekilde kalınlaşmaya başlar. Bu zara endometrium adı verilir ve kalınlaşma nedeni ile bölgede kanlanma artabilir. Bu kalınlaşma embiryonun rahim içinde rahatlıkla tutunmasını sağlar.

Bu haftanın sonunda gelişen yumurta çatlayarak yumurtalıktan atılır. Yani yumurtlama meydana gelir. Bir adet döneminde kadında sadece 1 yumurta üretilir ve çatlar. İkizlerde ve üçüzlerde farklı olarak bir yumurta değil, birden fazla yumurta atılır. Bu yumurtaların hepsi döllenir ise çoğul gebelik olur. Yumurtlama günlerinizi sağ ya da sol kasıklarınızdaki ağrılardan ya da bir doktor yardımı ile tespit edebilirsiniz. Her ay adet kanaması olmasının nedeni olabilecek bir gebelik için rahmin iç tabakasının yenilenmesidir.

Tebrikler hamilesiniz

2.Hafta

3. HAFTA

BEBEĞİNİZ ARTIK OLUŞTU!

Artık bebeğinizin yeni hayatı başladı! Bu haftanızda yumurta hücreniz sperm hücresiyle birleşti. Yaklaşık bin tane sperm hücresinden sadece bir tanesi bunu başardı ve bu uzun yolculuktan sonra döllenme gerçekleşti. Döllenme gerçekleştikten sonra bebeğiniz yeni bir hayata: “Merhaba!” dedi.

Sperm yumurtanın içine girdikten sonra, spermin 23’er kromozomluk genetik materyalleri birleşti ve 46 kromozomluk bir hücre oluştu. Eğer yumurtanıza ulaşan sperm X kromozomu taşıyorsa bebeğinizin cinsiyeti kız, Y kromozomu taşıyorsa da bebeğinizin cinsiyeti erkektir. Yani bilinenin aksine bebeğin cinsiyetini sperm hücresi belirlemektedir.

Döllenmeden sonra ise zigot bölünme başlamıştır. Hergün bebeğinizin hücre sayısı iki katına çıkmaktadır. Hücre sayısı 16 olduğunda ise zigot artık rahime doğru yol almaya başlar. Bu yolculuk da yaklaşık 4 gün sürer.

Tebrikler hamilesiniz

3.hafta

4. HAFTA

ADET GÜNÜNÜZ GECİKTİ!

Bu haftanın sonunda adet gününüzün geçiktiğini fark edeceksiniz. Eğer adet görür gibi birkaç gün ya da kısa süreli kanamanız olursa endişelenmeyin. Buna halk dilinde “lekelenme” deniyor. Bir hamilelik testi yaptırarak veya evde uygulayarak sonuca göre hamileliğinizi onaylayabilirsiniz. Eğer test pozitif ise doktorunuzu arayın veya bir doktor ile irtibata geçin.

Böylece onunla hamileliğinizin diğer safhaları hakkında konuşup bilgi alabilirsiniz.Tekrar belirtilmesi gerekir ki, eğer bu süreç içerisinde ilaç alıyor veya herhangi bir rahatsızlığınızdan dolayı tedavi görüyorsanız, hamileliğiniz süresince bu ilaçların sizi ve bebeğinizi nasıl etkileyeceğini mutlaka ve mutlaka bir uzmana danışın. Çünkü hamileliğin ilk haftaları en kritik dönemdir. Bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Tebrikler hamilesiniz

4.hafta

PEKİ ŞU AN RAHMİNİZDE NELER OLUYOR?

Gerçekten çok şey! Döllenmiş yumurta hücresi hızla çoğalmakta. Gelişen yumurta fallop tüplerinde aşağıya doğru uterus’a olan yolculuğunu tamamlayıp, uterus’a yerleşir. Burada ikiye bölünür. Bu parçalardan biri uterus duvarına yapışarak burada plasentayı oluşturur. Diğer yarıyı desteklemek ve gelişimine yardımcı olmak yani hücreyi beslemek misyonlarını yüklenir. Diğer yarı ise bebeği oluşturacaktır.

Bu haftada bebeğin beyninin oluşacağı bölüm meydana gelir ve sinirler oluşmaya başlar.

Amnio sıvısı toplanmaya başlamıştır. Bu sıvı diğer haftalar ve aylar boyunca bebeğin, içinde rahat olabileceği bir ortam hazırlamış olacaktır.

Bebeğinizin hafta hafta gelişimini öğrenmek için tıklayın!

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

False