GeriSağlık Tavsiye edilen mantar çeşidi hangisi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tavsiye edilen mantar çeşidi hangisi?

Tavsiye edilen mantar çeşidi hangisi?

Uzmanlar uyarıyor, mantar tüketirken dikkat!

Bilinçsizce tüketilen mantarların zehirlenme vakalarını artırdığını bildiren uzmanlar, mantar tüketirken dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi ve kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, yaptığı açıklamada, besleyici değeri ve doyumsuz lezzetiyle binlerce çeşit mantarın Türkiye'de yağmurların artmasıyla adeta bir görsel şölen sunduğunu belirtti.

Mantar florası açısından oldukça zengin olan Türkiye'de yapılan araştırmalarda yaklaşık 2 bin 500 çeşidinin bulunduğunun tahmin edildiğini anlatan Düzenli, Anadolu'da yüzyıllardır bilinen ve yoğun olarak tüketilen mantar çeşitlerinin var olduğunu, ancak en büyük tehlikenin zehirli ve zehirsiz mantarın birbirinden ayırt edilememesinden kaynaklandığını ifade etti.

Düzenli, “Bilimsel bir inceleme olmadan mantarın zehirli veya zehirsizini ayırt etmek mümkün olamaz. Bazı kişiler bunları ayırt etmek için ilkel yöntemlere başvuruyor ama bunların hiçbirinin bilimsel geçerliliği bulunmuyor” diye konuştu.

Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Düzenli, mantarla ilgili doğru sanılan yanlış bilgileri şöyle anlattı:

“Zehirli mantarların parlak ve canlı renkli olduğu söylense de bu doğru değil. Ölümcül derecede zehirli olan mantarlar beyazdır. Zehirli mantarların böceklenmeyeceği söylenir ancak bu da yanlış. Çünkü 'Amanita Phalloides' en çok ölüme neden olan mantar olmasına karşın sıklıkla böcek larvaları da barındırır. Zehirli mantarın gümüş veya soğana temas edince karardığı yönündeki söylentiler de yanlış. Çünkü tüm yaşlanan mantarlar genelde kararmaya meyillidir. Zehirli olanların kokuları ve tatlarının çok kötü olduğu yönündeki iddialar da yanlış. Çoğu zehirli mantar çok lezzetlidir. Yeterince pişirilse de zehiri geçmez. Çünkü bazı zehirlerin kimyasal yapısı ısıya dayanıklıdır.”

Zehirli-zehirsiz mantarı birbirinden ayırt etmede başvurulan kriterlerin yanıltıcı olduğunu vurgulayan Düzenli, “Ölüm pahasına maceraya atılmaya gerek yok. Artık kültür mantarları da oldukça yoğun olarak üretiliyor. Bu mantarlarda hiçbir risk bulunmuyor. Doğal mantarlar yerine tüketici kültür mantarlarını tercih etmeli” dedi.

A.A

False