GeriSağlık Tatilde en büyük düşman açık büfe!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tatilde en büyük düşman açık büfe!

Tatilde en büyük düşman açık büfe!

Artan sıcaklarla beraber beslenmenize dikkat etmenizde fayda var.

Artan sıcaklarla beraber beslenmemizde de değişiklikler olmalıdır. Özellikle hamileler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar, tansiyon ve şeker hastaları olmak üzere birçok kişide sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Feyhan Belen, yaz aylarında nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.

Günde en az 2,5-3 litre su içmek gerekir, terleme ile birlikte vücuttan sodyum, potasyum gibi önemli mineral kayıpları olur. Kişide halsizlik, yorgunluk, ödem ve dolaşım bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkar. Kendinizi yorgun ve bitkin hissettiğiniz anda hemen 1 bardak su içiniz. Eğer sıcaklıkla beraber yaptığınız aktivede fazla ise su ihtiyacınız daha fazla olacaktır. Karbonmonoksit içeren asitli ve şekerli içeceklere yerine öncelikle suyu daha sonrasında ayran, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Özellikle bebekler ve yaşlılarda sıvı kaybına çok dikkat etmek gerekir.

Kahvaltı en önemli öğün

Yaz sebze ve meyve içeriği anlamında daha çeşitlilik içerir, başta domates, salatalık, biber olmak üzere yaz sebzelerinden kahvaltıda faydalanmak gerekir. İçecek olarak değişik bitki çayları, az yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları olabilir (şeker hastaları hariç). Kahvaltıda kullanacağımız ceviz, fındık gibi çerezler, kuru erik, kuru kayısı gibi doğal meyveler hem C vitamini açısından hem de mineraller bakımından zengindir. Az yağlı süt ve yulaflı bir kahvaltı seçeneği de son derece sağlıklı. Öğlen ve akşam yemeklerinde de mümkün olduğu kadar değişik salatalardan, zeytinyağlı yemeklerden, mevsim sebzeleri ile yapılmış yoğurtlu salatalardan faydalanabiliriz. Vücut direncimizi düşürmemek anlamında iyi kalite protein kaynaklarımızı et, tavuk, yumurta gibi besinleri az yağlı olarak ve kızartmadan tüketmeli, daha sağlıklı olan ızgara, fırın, haşlama ve sote gibi yöntemleri tercih etmeliyiz

Açık büfeyi fazla kaçırmayın!

Tatil yerlerinde özellikle yemek salonlarında açık büfede birçok yiyecek çeşidi vardır ama bu yiyeceklerin çoğu benzer türdedir. Açık büfe bir tatil ortamında öncelikle bol posa içeren salata veya sebze bölümünden yemeğe başlamak daha sağlıklıdır. Bir kerede tabağı doldurup oturmak yerine sıra ile kalkıp yemek almak bile daha çok hareket etmenizi sağlar. Sonrasında cacık, yoğurt ve salatalar tercih edilmeli, et yemeklerinin daha az yağlı, ızgara tarzı ve sossuz olanı tercih edilmelidir. Bol soslu ve baharatlı yemekler daha fazla ekmek tüketmenize neden olabilir.

Tatlı ve alkol

Tatlı seçiminiz daha az yağ içeren hafif, soğuk tatlılar olmalıdır. Sütlü ve meyveli tatlılar, dondurma en sağlıklı seçimdir. İlle de alkol almanız gerekiyorsa daha düşük yağa sahip olan bira ve şarabın ölçülü şekilde tüketilmesi gerekir. Yaz aylarında bazı besinler bizim için potansiyel tehlikedir, iyi yıkanmamış yeşillikler, açıkta satılan yiyecekler, et, süt ve sütlü ürünler, dondurma, kremalı yiyecekler, çiğ yumurta ilave edilmiş besinler gibi.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Feyhan Belen

Tatilde en büyük düşman açık büfe

False