GeriEtkinlikler Tasarım yarışmalarına katıldılar hayatları değişti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tasarım yarışmalarına katıldılar hayatları değişti

Tasarım yarışmalarına katıldılar hayatları değişti

Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması...

2005 yılından bu yana Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen “Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması” kariyerine olumlu anlamda yön vermek isteyen birçok genç tasarımcı için fırsat kapısı oldu.

MOSDER tarafından bu yıl 8. Düzenlenen Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması, her yıl üniversitelerin Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık ve Mobilya&Dekorasyon bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin katılımıyla birbirinden eşsiz ve fonksiyonel tasarımlarla tanışma fırsatı sağladı. Eşsiz tasarımlar mobilya sanayicilerine ilginç fikirler sağlarken, öğrenciler için de harika bir kariyer fırsatı oldu.
Geçmiş yıllarda yarışmaya girerek hayatlarına istedikleri ve hayal ettikleri gibi yön vermiş, Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması sayesinde kendilerini ispat etmiş üç genç tasarımcının keyifli kariyer hikayesi, geleceğin tüm tasarımcı adaylarına örnek olacak nitelikte.

Mehmet KINDI / Dokuz8 Tasarım

1981 doğumlu Mehmet Kındı, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Lisans, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Yüksek Lisans programlarını tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde doktora programına halen devam ediyor.

II. Ulusal Ev Mobilyaları Yarışmasına kanepe kategorisine katıldıktan sonra hayatına tasarımcılık alanında emin adımlarla yön verme kararı aldı. Mehmet Kındı’nın “Suza” isimli tasarımı 1.lik ödülüne layık görüldü. Sonraki sene Lütfi Büyüktopbaş ile tasarladıkları 'Birlik' adlı tasarım ise mansiyon ödülüne layık görüldü.

MOSDER, büyük bir gayretle çalışmış, tasarımcılar için sürekli destekleyici olmuştur!

Mehmet Kındı yarışmaya katılması ve ardından ona kazandırdıkları için şu şekilde konuşuyor; “Tasarım yarışmaları, sınırlı bir süreliğine de olsa, birçok insan için bir sinerji yaratma aracı. Kısa süreli bir fuar, panayır, gösteri alanı. Biz tasarımcılar için bu gösteri alanında bulunmanın, hünerlerimizi sergilemenin ve insanlara karışmanın faydaları var.

MOSDER'in düzenlediği yarışmanın ve bunun ödülü olarak götürüldüğümüz Köln Mobilya Fuarı'nda kurulan tanışıklıkların benim tecrübemdeki karşılığı, İstanbul Mobilya Fuarı'na kendi ürünleriyle katılmış iki tasarım firması ortaya çıkarmış olması: Zift Tasarım ve Doku8 Tasarım. MOSDER yarışması ödüllülerinden Lütfi Büyüktopbaş tarafından kurulan Zift başarılı tasarımlar ortaya koydu. Son mobilya fuarında ise Ümit Karaca ile birlikte uzun süredir yetiştirmekte olduğumuz Dokuz8, MOSDER desteğiyle ürünlerini sergiledi. Yarışmanın bereketiyle benzer fırsatlardan yararlanmış başka ekiplerin de olduğu biliniyor. 5-6 yıllık bu süre içerisinde, çok çeşitli etkinliklerle MOSDER, büyük bir gayretle çalışmış, tasarımcılar için sürekli teşvik edici ve destekleyici olmuştur. Her fırsatta sektörün önde gelen kişileriyle, yöneticilerle, tasarımcılarla sürekli biraraya getirilmiş olmamız kendi halimizde, bireysel çalışma süreçlerimizde kolay edinemeyeceğimiz bir tecrübeyi bize sağladı. Tasarımcılar olarak, gümüş tepside fırsatların bize arz edilmesini beklemekten ziyade, daha çok gayret etmemiz, fırsatları daha çok kovalamamız, daha girişken olmamız gerektiğini gördük.”

Ergi Vardar / Masa Tasarım

1983 yılı doğumlu Ergi Vardar, Marmara Üniversitesi İç Mimarlık bölümünü bitirdi. Ercan Kıtıl ve Tarık Korkmaz ile grup olarak katılmaya karar verdikleri 5. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması, üçünün de tasarım hayatı için güzel bir fırsat oldu. Şu an ayrı firmalarda mesleklerini sürdüren arkadaşların her birinin tasarımcılık alalnındaki başarılı yolculuğu emin adımlarla devam ediyor. 

"Anladım ki beraber bir şeyler yapılabilir"

Ergi Vardar Ulusal Ev MobilyalarıTasarım Yarışması’na katılmaları ve ardından yön verdikleri kariyerleri ile ilgili şu şekilde konuşuyor; “Mosder’le birlikte fuarlara katılmaya başladık, insanların tepkilerini, isteklerini gördük. İnsanların çoğu yaratmayı çabaladığımız dünyayı görüp keyif aldı. Bir çok kez yazılı basında yer aldık. Üçümüzde otuzlarına yaklaşıyoruz. Hayalleri yakın, kişilikleri farklı üç kişiyiz. “Masa Tasarım “üniversite yıllarında kafamızda şekillendi. Fikirlerimizi birleştirip fikir zenginliği yaratmayı amaçladık ve bu yolda ilerliyoruz. Bir araya gelmemiz de belirttiğimiz gibi oğrencilik yıllarına dayanıyor.Fakülte ortamı, tanışmak ve tasarımcı kimliklerimizi tanımak adına çok şanslı olduğumuz bir donemdi. Yemeğe katacak guzel malzemeleri her zaman bir araya getiremiyorsunuz!.. Birbirimizi iyi tanıyor olmamız, tasarımlarımızın birbirinden farklıda olsa aynı amaca yonelik olması,daha güçlü olma fırsatı sağladı ve biz de bu fırsatı kullandık. iyi de oldu.

2.sınıfta üçümüz birbirimizi bulduk aslında. 3.sınıfta frizbi oynamaya başladık, orada anladım ki beraber bir şeyler yapılabilirmiş .Mezun olmaya az bir süre kala “Masa” fikrimiz daha da ciddileşti. Hep beraber askerliği bitirip, dönüşte 1 hafta dinlenip “Masa”yı kurduk. Heyecanımız 3.sınıftan beri sürüyor.”

Lütfi Büyüktopbaş / Zift Tasarım

1981 istanbul doğumluyum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç mimarlık bölümü mezunuyum. 2007 yılında katıldıkları 3. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması ile kariyerlerine yön verdi.

"Tasarım firması kurma öğrencilik zamanından beri aklımdaydı"

Şimdilerde Zift Tasarım şirketini kuran Lütfi Büyüktoplbaş yarışmaya katılması ve ardından yaşadıkları hakkında şu şekilde konuşuyor; “Mosder Yarışmalarına İlk olarak 2006 yılında yemek odası kategorisinde başvurdum ve birincilik ödülü aldım. Daha sonra 2007 yılında farklı kategorilerde 3 ödül aldım. Bu aldığım ödüller beni ceasretlendirdi ve yurtdışı etkinlik ve tasarım yarışmalarına katılma kararı aldım. Aynı sene Italya’da düzenlenen Design Boom ve Premio Vico Magistretti yarışmalarında finale kaldım.Tasarım firması kurma öğrencilik zamanından beri aklımda idi. Bununla birlikte markalaşma sürecinde önemli bir aşamaya girmiş oldum. Kurduğumuz marka adı altında Mobilya Sanayicileri Derneği’nin desteği ile İstanbul fuarlarına katıldık.(2009-2010-2011) Yurt içi ve yurt dışı etkinlikler ve basında ürünlerimiz yer aldı. Kişiye özel tasarımlarımızı kendi bünyemizde imal edip kullanıcıya sunmaya başladık.” 

False