GeriSağlık Tam tahıllı besin tüketiminde sınıfta kaldık
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Tam tahıllı besin tüketiminde sınıfta kaldık

Tam tahıllı besin tüketiminde sınıfta kaldık

Günde 3 porsiyon tam tahıl...

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ilk sonuçlarına göre Türkiye’de tam tahıllı ürün tüketmeyenlerin oranı %70. Diyetisyen Ece Nevra Durukan, sağlık ve beslenme otoriteleri tarafından günde en az 3 porsiyon tüketilmesi önerilen tam tahıllı besinlerin, kilo kontrolünün yanı sıra, diyabet, koroner kalp hastalıkları, kanser, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini de azalttığını belirtti.

Araştırmalar, tam tahılın çok iyi bir enerji kaynağı olduğunu; tam tahılda bulunan kompleks karbonhidratlar, lif ve proteinlerin, enerjinin vücutta serbest kalmasını yavaşlattığını ve bu durumun da enerjinin daha uzun süre kullanılabilmesine olanak tanıdığını gösteriyor. Sağlık profesyonelleri bu nedenlerden ötürü tam tahılların tüketimindeki artışın beslenme ve sağlığa olumlu yönde etkileri olduğu konusunda birleşiyor.

Ece Nevra Durukan konu ile ilgili şunları söyledi: “Tam tahıl tüketiminden rafine ürünlere geçişimiz yüzyıllık bir süreç içerisinde gerçekleşti. Ancak bu geçiş, insanların sağlığını son derece olumsuz etkiledi. Dolayısıyla, tam tahıllı ürünlerin yaygınlaştırılması; bu hususta, tam tahıllı besinlerin genel sağlık için günlük en az 3 porsiyon tüketilmesi gereklidir. Bu hedefe ulaşırken, tam tahıllı gevreklerin modern hayatın içerisinde çok lezzetli ve sağlıklı alternatifler olduğunu da belirtmek isterim.”

Günde 3 porsiyon tam tahıl

Tam tahılların kardiyovasküler hastalık, obezite, diyabet ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğunu belirten Durukan, “Türkiye’de insanlar yeterli miktarda tam tahıl tüketmiyor. Aslında yeterli ve dengeli beslenme içerisinde günlük 3 porsiyon tam tahıl tüketimi zor değil. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıda, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler tüketilmesi çok önemli. Topluma tam tahıl tüketiminin kolay yolları anlatılmalı ve tüketim özendirilmelidir” şeklinde konuştu.

False