GeriÇocuk Beslenmesi Süt tüketiminde, AB'den çok gerideyiz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Süt tüketiminde, AB'den çok gerideyiz

Süt tüketiminde, AB'den çok gerideyiz

Az süt tüketimi, kemik problemlerini ortaya çıkarıyor.

Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, özellikle küçük çocukların süt ve mamüllerini tüketim oranlarının oldukça düşük seviyelerde olduğu gözleniyor. Süt ve ürünlerinin sağlık açısından oldukça önemli olduğu belirtilerek, kalsiyum ihtiyacının karşılanması için her zaman bolca tüketilmesi öneriliyor.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, süt ve mamüllerinin tüketiminde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ortalamalarından oldukça düşük düzeyde olduğumuzu belirterek, "Yani dörtte bir düzeyde süt ürünlerini tüketiyoruz. Bu kadar az süt tüketimi sıkça kemik problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor" dedi.

Özdemir, süt ve ürünlerinin sağlık açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, kalsiyum ihtiyacının karşılanması için her zaman bolca tüketilmesini önerdi. İnsanların her gün kalsiyum almak zorunda olduğunu ve kalsiyumun süt ve ürünlerinin dışında önemli bir kaynağının olmadığına dikkati çeken Özdemir, süt ve mamullerinin iskelet yapısının önemli bir kısmını temsil ettiğini söyledi.

Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkların önlenmesi için süt ve ürünlerinin tüketimini tavsiye eden Özdemir, şunları kaydetti: "Bunun önlenmesi için yeterli düzeyde süt ve mamüllerini tüketmemiz gerekiyor. Sadece süt tüketecekse bir insan, günde bir litre civarında tüketmelidir. Yani yalnız sütten alması gerekiyorsa. Eğer beyaz peynir tüketecekse 200 gram, kaşar peynir tüketecekse 100 gram peynir tüketmesi lazım ki yeterince kalsiyum alabilsin ve iskelet yapısı yeterince sağlıklı olabilsin." Süt ve ürünleri tüketiminin ramazan ayında çok daha azaldığına vurgu yapan Prof. Dr. Özdemir, "Süt ve mamullerini tüketmediğimiz için ülkemizde maalesef gün geçtikçe problemler artıyor" dedi.

A.A

False