GeriBebek Sağlığı Süt dişleri ve çıkma süreci
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Süt dişleri ve çıkma süreci

Süt dişleri ve çıkma süreci

Süt dişlerinin çıkma süreci ne kadar zamanda tamamlanır?

Ağız ve diş sağlığının ilk adımı bebeklikten itibaren süt dişlerinin çıkmasıyla başlar. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, toplumumuzdaki “süt dişleri önemsizdir” kanısının tamamen yanlış olduğunu belirtti ve bizlere süt dişlerinin önemini ve sonrasında çıkan kalıcı dişlerin çıkma dönemlerini anlattı.

Süt dişleri değişken olabilmekle beraber ortalama 6 aydan sonra genellikle alt ön bölgeden başlayarak çıkar ve yaklaşık 3 yaşında tamamlanır. Bu dönemde çocuğun ağzında toplam 20 adet süt dişi alt ve üst çenede simetrik olarak yerleşir. Çocuklarda ağız ve diş hastalıkları tedavisi, koruyucu diş hekimliğinin temelini oluşturur.

Süt Dişi Nedir?

Süt dişleri, doğumdan ergenliğe kadar uzanan süreçte görev gören dişlerdir. Yapıları kalıcı dişlere göre biraz daha farklıdır. Eğer süt dişleri zamanından erken çürür ve çekilirse yan dişler kayar ve alttan gelen kalıcı dişlere yer olmayacağı için kalıcı dişlerde oluşan çapraşıklık ortodontik tedaviye neden olabilir. Eğer çekilmeyip kronik bir iltihap oluştururlarsa da hem alttan gelen kalıcı dişin kalsifikasyonu hem de çocuğun genel sağlığı etkilenebilir. Ayrıca süt dişlerinin alttan gelen kalıcı dişlere rehberliği söz konusudur. Bu nedenle çocuklara ağız bakımı alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir.

Süt Dişlerinin Çıkma Süreci

Bebeklerde süt dişlerinin düşüp yerlerini genç süreklilerin alması, aşağı yukarı süt dişlerindeki sürme sırasını takip eden bir süreçte oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, süt dişi sanılan 6 yaş dişidir. Süt dizisi tamamlandıktan sonra yaklaşık 3 yaşından 6 yaşına kadar diş kavislerinde herhangi bir hareket olmaz; çocuk, 6 yaşına geldiğinde ilk sürekli dişi olan 6 yaş dişinin, süt azı dişlerinin arkasında yerini alır.

Süt Dişlerinden Sonra Çıkan Kalıcı Dişler

6 yaş dişlerini takiben ilk süren dişler kesiciler grubudur. Onu izleyerek birinci süt azıları, ikinci süt azıları ve süt köpek dişleri dökülür. Üst sürekli köpek dişleri en son süren dişlerdir. 11–13 yaş arası sürme tamamlanır. Bunların dışında 6 yaş dişlerinin arkasından 12 yaşında ikinci sürekli azılar ve 16–24 yaş arası ‘’20 yaş dişleri’’ yani üçüncü büyük azı dişleri sürer.

False