GeriÇocuk Sağlığı Su çiçeği nasıl olur, belirtileri nelerdir? İşte su çiçeği tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Su çiçeği nasıl olur, belirtileri nelerdir? İşte su çiçeği tedavisi

Su çiçeği nasıl olur, belirtileri nelerdir? İşte su çiçeği tedavisi

Ateş, yorgunluk ve kırmızı döküntülerle kendini belli eden suçiçeği, daha çok çocuklarda ortaya çıkar. Bununla birlikte iz bırakan su çiçeği bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle dikkat edilmesi gerekir. Peki su çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte su çiçeği ile ilgili merak edilenler...

Suçiçeği (varisella), varicella zorter virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, içinde su toplamış ezikler, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık türüdür. Suçiçeği döküntüleri ilk olarak gövde ve yüzde ortaya çıkar. Hastalık, çoğunlukla çocuk yaştaki kişilerde görülür. Peki, su çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, suçiçeği belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Su çiçeği nasıl olur, belirtileri nelerdir İşte su çiçeği tedavisi

Suçiçeği nasıl bulaşır

Suçiçeği çok fazla bulaşıcı özelliğe sahiptir. Cilt döküntüsü, kaşınma, kızarıklık ve yüksek ateş ile tanımlanır. Kuluçka döneminden yaklaşık 2 hafta sonra döküntüler oluşur.

Suçiçeği belirtileri nelerdir?

İlk günden ise yüksek ateş gözlemlenir. Bu belirtileri halsizlik ve burun kaşıntısı seyreder.

Çiçek hastalığında görülen deri döküntüleri, içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Yüzde, saç derisinde, boyun kısmında, göbek ve en çok da sırt bölgesinde ağırlıklı olur. Bu kabarcıklar kızarıklığa sahiptir ve kaşıntı yaparlar.

Suçiçeğinde kızarıklık kaşıntı ve su toplama olan döküntü evresi yaklaşık 1 hafta sürer, tedavi sürecince 1-2 gün de yüksek ateş kaydedilir. Yaklaşık 2 haftalık bir süreçte semptomatik ve destekleyici ilaç tedavisi uygulanarak suçiçeği hastalığının sağaltımı ölçümlenir.

Su çiçeği nasıl olur, belirtileri nelerdir İşte su çiçeği tedavisi

Su çiçeği tedavisi nasıl olur?

Daha önce herhangi bir hastalığı olmayan ve suçiçeği geçiren çocukların büyük kısmı yatak istirahatli, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü ile tedavi edilirler. Çocuğa ateş düşürücü olarak hangi ilacın verilmesi gerektiği doktora sorulmalıdır. Ciddi suçiçeği vakalarında hastanın yaşı, sağlık durumu, hastalığın ciddiyeti ve tedavinin zamanlamasına bağlı olarak antiviral ilaç kullanılabilir.

 

False