GeriSağlık Stressiz Bir Yaşam mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Stressiz Bir Yaşam mı?

Stressiz Bir Yaşam mı?

Kronik yorgunluk sendromu artık Türkiye’de de kendini yavaş yavaş hissettiriyor.

Stresin, bazı bedensel hastalıkları da beraberinde getirdiği ve bunlardan biri olan ‘Kronik Yorgunluk Sendromu’nun da günlük fiziksel aktivitelerin yapılmasını güçleştirdiği bildiriliyor. Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır bilinen kronik yorgunluk sendromu artık Türkiye’de de tanınmaya başladı.

Kronik yorgunluk sendromunun nasıl ortaya çıktığı konusunda çok sayıda teori bulunuyor. Viral enfeksiyonlar ve bazı aşılar sonrasında ortaya çıktığı yönündeki bulgular değerlendiriliyor.

Kronik yorgunluk sendromuna yakalanan kişi, günlük hayattaki fiziksel aktiviteleri yerine getiremez, işine gidemez hatta ileri aşamalarda yatağından kalkamaz olur. Sürekli bir yorgunluk ve bitkinlik hali hisseder, bununla birlikte hafif ateş ve boğaz ağrıları başlar.

Kronik yorgunluk sendromunun depresyonla karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu hastalarda zamanla ruhsal bozukluklar ve özellikle depresyon oluşabilir. Ancak bu, depresyonu olan herkeste kronik yorgunluk sendromu olduğu anlamına gelmemelidir.

Bu Sendrom ile Nasıl Baş Edebiliriz?

Stressiz bir yaşam düşünmek maalesef mümkün değil. Stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz. Herkesin bir stres eşiği var, bu eşiği aşmamak gerekiyor. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler ve ideal kiloyu korumak da kronik yorgunluk sendromu ve benzeri rahatsızlıklardan korunmak için uygulanması gereken temel kurallardır.

Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur

False